16 oct. 2014 | 17:58

Aplicația care înlocuiește vizita la oftalmolog

ACTUALITATE
Aplicația care înlocuiește vizita la oftalmolog

O echipă de cercetători a creat aplicaţia de smartphone cu care se pot detecta numeroase probleme oftalmologice doar cu ajutorul unui mic dispozitiv.

smartphone

 

Această invenţie numită EyeCheck ar putea revoluţiona medicina oftalmologică mai ales în acele locuri unde accesul la servicii medicale este limitat. Aplicaţia va efectua un control asemănător cu cel al medicului oftalmolog. Sistemul va ilumina ochiului cu ajutorul unui dispozitiv dotat cu LED-uri infraroşii şi apoi va interpreta reflexia captată cu ajutorul camerei telefonului.

În acest moment, aplicaţia de pe telefon este capabilă doar să discearnă dacă ochii scanaţi sunt sănătoşi sau au nevoie de asistenţă medicală urgentă. Pentru cei cu probleme de vedere, cercetătorii au în plan să includă şi o altă cameră separată, mai performantă, care este capabilă să analizeze mai în detaliu problemele.


Aplicația este în continuare în stadiu de proiect, dar cercetătorii sunt de părere că această tehnologie ar putea ajuta foarte multe persoane care locuiesc în zone izolate unde serviciile medicale sunt greu de găsit sau lipsesc cu totul.

Autor: Ștefan Luca