CES 2013 – Xi3 prezinta Piston, posibilul Steambox

CES 2013 – Xi3 prezinta Piston, posibilul Steambox

Ideea unui dispozitiv numit „Steambox” exista de cativa ani buni. Acesta ar trebui sa fie un PC pe care ruleaza un sistem de operare obisnuit (Windows sau Linux), care are acces la Steam si astfel la intreaga sa librarie de jocuri. Ei bine, compania Xi3 pare sa lucreze la un asemenea computer, iar Valve chiar a investit o suma de bani pentru dezvoltarea lui. Numele sau este Piston si il puteti vedea in imaginea de mai jos.

Xi3 Piston

Piston este unul dintre cele mai mici computere destinate gaming-ului, fiind comparat cu marimea unui grepfrut. Acesta este bazat pe modelul de top X7A al companiei. Aparent hardware-ul nu este deloc de lepadat, in ciuda dimensiunilor. Pretul tinta este situat intre 500 si 1000 de dolari, in functie de configuratie, iar modelele de top pot include procesoare quad-core AMD R-464L la 3.2GHz cu cip grafic inclus (APU), 1 TB spatiu de stocare si RAM la discretie. Ce este foarte atractiv la Piston? Modularitatea. In mod normal, un computer de astfel de marimi ar avea totul integrat pe placa de baza. Ei bine, Xi3 ofera posibilitatea de a schimba fiecare componenta dupa bunul plac.

Piston nu sta rau deloc nici la capitolul conectivitate, oferind o mufa Ethernet, doua mini Display Port, un Display Port/HDMI, patru USB 3.0, patru eSATA, si patru USB 2.0 (dintre care doua sunt high voltage), alaturi de o iesire si o intrare audio jack, plus o iesire optica. Daca este intr-adevar zvonitul Steambox, scopul lui Piston este de a inlocui consolele de jocuri cu un computer care poate accesa toate jocurile din Steam. Acum ca multe dintre acestea ofera suport pentru gamepad, iar Steam Big Picture ofera o interfata apropiata de cea a consolelor, nu mai exista niciun motiv sa nu pui un astfel de PC sub televizor. Daca sunteti curiosi cum arata, Engadget a pus deja mana pe produsul Xi3 si l-a fotografiat din toate unghiurile.

Xi3 Piston Back

Ce ramane sa vedem este performanta reala in jocuri si daca intr-adevar Valve va accepta Piston ca un dispozitiv oficial Steam. Uitandu-ma la „magaoaia” de sub birou care este folosita la gaming pentru PC, parca ideea unui computer „de buzunar” nu suna atat de rau, mai ales ca pretul sugerat nu este deloc inaccesibil pentru gamerii pasionati. Mai jos am atasat un clip din luna octombrie a anului trecut, in care compania Xi3 prezenta intreaga gama de computere (X3A, X5A si X7A), dar si modul in care acestea sunt construite.

Citește și: