Telefonul mobil a implinit 40 de ani

Telefonul mobil a implinit 40 de ani

Cu toate ca cei mai multi dintre noi care folosesc un telefon mobil de 15 ani simt ca nu au ratat nimic in acest domeniu, de fapt in 1973 a fost inceputul.

Marty Cooper  Motorola DynaTAC 8000x mobil

Fara sa ne dam seama, toate dispozitivele portabile pe care le folosim in ziua de azi, mai ales cele cu conectivitate celulara, isi au baza intr-un dispozitiv lansat in urma cu 40 de ani. Este vorba de primul telefon mobil.

Marty Cooper, un inginer la Motorola care a gandit si desenat o mare parte din designul telefonului de mai sus, a profitat de ocazia primului apel de voce de pe mobil pentru a se lauda. ,,Joel, aici e Marty. Te sun de la un telefon mobil, un adevarat telefon celular portabil”. Pe 3 aprilie 1973, Cooper a sunat la Joel Engel, principalul sau concurent de la Bell Labs, pentru un a-i descrie experienta vorbirii la un telefon pe mobil. Apelul a fost initiat 8000x de 1,13 kilograme. In ceea ce priveste autonomia jucariei, 20 de minute de convesatie erau specificate de producator.

Fara a fi foarte fiabil sau portabil, DynaTAC-ul a fost mai mult decat un telefon, mai degraba un deschizator de drumuri. Desi incerc sa evit pe cat se poate cliseele ostentative, indiferent cum imbraci problema, fiecare smartphone, fiecare tableta si fiecare telefon micut si cochet isi datoreaza si lui Martin Cooper in particular.

Citește și: