30 mart. 2013 | 11:31

SimSensi – Un sistem bazat pe Kinect diagnosticheaza depresia

ACTUALITATE
SimSensi - Un sistem bazat pe Kinect diagnosticheaza depresia

SimSensi este numele unui nou sistem construit in jurul unui senzor Kinect si al unor webcam-uri cu

Microsoft Kinect Simsensei multisense

Desi am scris numeroase materiale in jurul , creatia celor de la Microsoft se pare ca nu si-a atins inca limitele.

SimSensi este un sistem computational complex al carui scop include punerea de intrebari si interpretarea de raspunsuri. Interlocutorii sunt supusi unui flux dinamic de intrebari doar pentru ca interfata digitala sa incerce sa-si dea seama daca interactioneaza sau nu cu un bolnav de depresie.

Partea interesanta e ca diagnosticul nu este pus pe baza raspunsurilor efective, ci pe gesturile si expresiile faciale ale pacientului.

Practic, prin intermediul unui senzor Kinect si al unor webcam-uri fiecare miscare a corpului sau schimbare in dispozitie este citita cu usurinta. De aici este doar vorba de a avea un reper puternic de comparatie pentru a afla daca simptomele citite sunt specifice depresiei. Dupa cateva minute, era evident ca interlocutorii cu potentiale probleme psihice nu-si gaseau pozitia in fotoliu, nu mentineau contactul vizual si se agitau mai mult decat era cazul. Dupa ce si-a luat toate informatiile de care are nevoie, SimSensi genereaza un raport detaliat vizavi de starea psihica a persoanei analizate.

Studiul s-a bazat pe 60 de interviuri, iar jumatate dintre respondenti fusesera diagnosticati anterior cu depresie. Cu precizie foarte buna, avand in vedere vechimea intregului sistem, SimSensi a diagnosticat corect 90% dintre cei intervievati.

Chiar daca la prima vedere ai fi tentat sa consideri relativ usoara activitatea intreprinsa de SimSensi, diagnosticarea depresiei continua sa fie o sarcina foare dificila pentru psihologi. In plus, orice computer care stie sa interpreteze reactiile fizice declansate de psihicul uman merita laudat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele