14 nov. 2013 | 10:05

Şi în Europa vom putea folosi dispozitive în avion, datorită EASA

ACTUALITATE
Şi în Europa vom putea folosi dispozitive în avion, datorită EASA

La câteva săptămâni de când autoritatea americană EASA (European Aviation Safety Agency) a decis să se supună aceluiaşi trend, așadar vom putea folosi diverse dispozitive în avion.

FAA EASA dispozitive electronice in avion

De câţiva ani se lucrează intens la desfiinţarea mitului că în timpul unui zbor. Cei de la FAA, autoritatea americană reponsabilă de acest set de reguli au ajuns la concluzia că nu există nici un fel de probleme dacă folosiţi tablete, smartphone-uri şi alte gadgeturi de la decolare şi până la aterizare. Pentru că respectivele reguli se aplicau doar nord americanilor, alte autorităţi trebuie să ajungă la aceleaşii concluzii până când restricţiile vizavi de aparatură vor fi ridicate şi în Europa sau Asia.

EASA, prin publicarea unui comunicat de presă, a decis să adere la descoperirile cercetătorilor americani și să permita folosirea diferitelor dispozitive în avion. De acum înainte, după ce va fi redactactat până la sfârşitul lunii noiembrie un nou regulament de zbor, oricine va putea folosi orice tip de aparatură din momentul începerii decolării şi până la finalizarea aterizării, cu condiţia ca acele dispozitive să fie configurate pe mod avion. Datorită antenelor puternice şi volumului mare de radiaţii, singurele care vor fi o excepţie de la noua regulă sunt notebook-urile clasice. S-ar putea şi ultrabook-urile şi hibridele să aibă aceleaşi probleme şi să nu fie utilizabile atunci când decolaţi sau aterizaţi. În timpul zborului efectiv, acestea din urmă sunt folosibile.

,,Acesta este un mare pas în procesul exintderii libertăţii de a folosi dispozitive electronice la bordul aeronavelor fără a face compromisuri la nivelul securităţii pasagerilor.” Asfel a descris Patrick Ky, Director Executiv EASA nivelul de libertate în zboruri de care vom avea parte în câteva săptămâni. În plus, tot acum ar trebui să devină posibilă iniţierea şi preluarea de apeluri telefonice in-flight.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele