25 mai 2013 | 12:00

Sfaturi utile pentru utilizatorii de Windows Phone 8 – Partea a II-a

Proiecte speciale
Sfaturi utile pentru utilizatorii de Windows Phone 8 - Partea a II-a

A mai trecut o saptamana si si am mai descoperit cateva functii interesante pe care merita sa le retii ca utilizator de Windows Phone 8.

Sfaturi utile Windows Phone 8

La cateva zile dupa ce am inceput aceasta serie de tips&trick pentru Windows 8, dupa partea I, continuam cu partea a II. Nu am impartit sfaturile pe categorii sau diverse sectiuni ale meniului. De cele mai multe ori le detaliez in ordinea in care le descopar sau le gasesc si eu.

1. Cum sa-ti ascunzi numarul de telefon la apelare

Pe Windows Phone 8 nu trebuie neaparat sa-ti ascunzi numarul tuturor persoanelor pe care le apelezi, poti particulariza aceasta functie. Din apeluri recente faceti un tap pe cele trei puncte din dreapta jos () si accesati meniul Settings. Din sectiunea Caller ID puteti alege ca nimeni sa nu va vada numarul de telefon, toata lumea sa va vada numarul sau doar persoanele pe care le aveti in agenda.

2. Cum sa schimbati dimensiunea fontului

Dimensiunea fontului la un smartphone este criteriul pe care un telefon poate fi achizitionat atat de persoane tinere, cat si varstnice. In cazul lui Windows Phone 8, daca va incanta sa aveti fonturile mai mici pentru a avea pe ecran mai multe informatii sau fonturile mai mari pentru a vedea mai bine fara ochelari, aveti aceasta optiune. Accesati meniul Settings si faceti un tap pe Ease of access. Alegand una din cinci optiuni sigur veti gasi o varianta care vi se potriveste. Implicit sunt ales fonturile cele mai mici. Tot pentru personale cu probleme de vedere, in meniul Ease of acces gasiti optiunea High Contrast.

3. Cum sa editati o fotografie

Dupa ce ati capturat o fotografie si pe WP8 aveti cateva optiuni de baza de editare integrate in sistemul de operare. Deschideti o fotografie din galerie si, din meniul accesibil prin cele trei puncte, selectati Edit. Astfel pe ecran va for fi afisate butoane separate pentru decupare, rotire si auto-fix. Pe langa Crop si Rotate care sunt explicite, auto-fix genereaza rezultate care variaza destul de mult de la o fotografie la alta. In principiu, daca sunteti multumiti de rezultatele obtinute, trebuie sa sa faceti un tap pe icoana dischetei din stanga jos, abia atunci veti salva modificarile. Daca aveti vreo aplicatie instalata pentru procesarea de fotografii, gen Camera360, aceasta va aparea de asemenea ca si optiune de editare.

Tips&Tricks WP8 Windows Phone 8 sfaturi4. Cum sa faceti o captura de ecran

Ca redactor si nu numai este foarte util sa faci capturi de ecran pentru a le pune intr-un articol sau pentru a le trimite unui prieten pe email cu scopul de a exemplifica mai bine o problema. Daca pe Windows Phone 7 si 7.5 nu exista nici o solutie la acesta problema, utilizatorii de WP8 au in sfarsit o optiune. Mergeti in orice meniu, joc sau aplicatie, iar cand v-ati decis ca vreti sa aveti continutul din fata ochilor imortalizat, apasati simultan, pentru o perioada de timp foarte scurta, pe butonul de lock/power de pe lateralul dispozitivului si pe butonul home (Windows). Daca ati executat bine comanda, ar trebui sa auziti un zgomot de blitz si imaginea generata ar trebui sa o gasiti intr-un album din Camera Roll intitulat Screenshots.

5. Cum sa faci tab-urile mai accesibile in Internet Explorer

Tab-urile sunt accesibile printr-o atingere a butonului de optiuni () din dreapta jos, exista insa si o optiune mai usoara. Din acelasi meniu de optiuni mergeti in Settings. Din sectiunea ,,User adress bar button for” alegeti optiunea  Tabs. Astfel, butonul din stanga barei de adresa va va permite sa accesati rapid paginile web pe care le aveti deschise.

6. Cum sa gasesti un text in cadrul unei pagini web

Se intampla uneori sa cauti un cuvant sau o propozitie pe o pagina de internet. Pe computer folosesti pentru aceasta operatiune CTRL+F. Pe un terminal cu Windows Phone aceasta functie a fost eliminata cu update-ul la Mango, doar ca sa fie reintrodusa acum. Din browser, accesati cele trei puncte din dreapta jos si din meniul extensibil alegeti ,,Find on a page” din partea de jos a listei. in campul care va aparea, puteti introduce cuvantul sau cuvintele cautate, iar la apasarea tastei enter veti vedea pe pagina marcate cuvintele dorite de voi.

7. Cum sa schimbi limba pentru interfata telefonului

Windows Phone 8 nu functioneaza doar in engleza, merge la fel de bine in germana, franceza, spaniola sau romana. Din Settings alegeti language+region, iar de aici alegeti la ,,Phone language” limba dorita. Aceasta din urma va fi descarcata, daca este cazul si instalata. Dupa un restart al terminalului puteti folosi linistiti telefonul in Romana. Tot limba respectiva este responsabila pentru dictionarul de auto corectie si sugestii din care va sunt afisate cuvintele deasupra tastaturii. In teorie, limba aleasa prin metoda de mai sus influenteaza si partea de comenzi vocale. Din pacate, la acest capitol asistentul virtual din Windows Phone nu a invatat inca romana.

Tips&Tricks WP8 Windows Phone 8 sfatur 2

8. Cum sa creati ,,camere” cu persoanele favorite

Conceptul de grup este foarte simplu. Va creati un grup de contacte sau prieteni cu scopul de partaja mai usor diverse informatii, fotografii, planuri, intalniri si nu numai. Pe Windows Phone notiunea de grup se ascunde in spatele numelui de Room sau ,,Camera”. Desi aceasta functie a fost construita pentru a fi mai utila cand aveti prieteni ce folosesc Windows Phone, merita retinuta oricum. Este suficient sa va accesati agenda de contacte de pe telefon. Printr-un swipe in lateral ajungeti la sectiunea Together, unde veti vedea un buton marcat in mod clar Rooms. Sunt suficiente doar cateva tap-uri pe simbolul plus din partea de jos si veti avea un grup de oameni cu care sa va partajati mult mai usor diverse tipuri de continut. Inainte ca cineva sa ajunga in camera voastra trebuie sa-si dea acordul pe site-ul Microsoft, folosind un cont Microsoft. Din acest motiv am insistat mai sus pe posesorii de aparate cu Windows Phone.

9. In caz de nevoie, tineti degetul apasat

Pare simplu si banal, intregul sistem de operare Windows Phone este atat de prietenos si intuitiv incat aprope ca nici nu ai zice ca ai nevoie vreodata de vreun sfat. Realitate nu este chiar asa, de aici si motivul acestui articol. In schimb exista doua lucruri pe care le puteti face cand sunteti in cautare unei functii, sunteti aproape siguri ca ati ajuns in meniul care trebuie si totusi nu o gasiti. Invatati-va sa tineti apasat pe orice meniu, icoana sau bucata de  text. Similar cu conceptul de click dreapta pe PC, pe Windows Phone 8, multe optiuni si functii se ascund in spatele unui deget tinut cateva secunde pe ecran. A doua solutie este sa faceti un tap aproape in orice meniul pe cele trei puncte din dreapta jos ().

10. Copy si paste

Daca aveti in fata ochilor o bucata de text pe care doriti sa o pasati unui prieten printr-un sms sau un email, exista o solutie. In cazul in care tineti apasat un deget pe ecran pe un cuvant dintr-o pagina web, un email sau document, acesta se selecteaza automat. Pentru a selecta mai multe cuvinte, trageti de colturile cuvantului subliniat. Desi am observat mici probleme pe partea de precizie la copy si paste, o alternativa este sa faceti, aproape de fiecare data, zoom pe un text de interes inainte de a incerca procedura.

Cu speranta ca am descris macar o parte din problemele si scenariile voastre de utilizatori de Windows Phone 8, ramane sa vedem ca lucruri interesante si utile mai gasesc pana saptamana viitoare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele