Sfaturi utile pentru utilizatorii de Windows Phone 8 – Partea 1

Sfaturi utile pentru utilizatorii de Windows Phone 8 - Partea 1

Windows Phone 8 este unul singur, indiferent cine produce smartphone-ul tau cu WP8, interfata este aceeasi, motiv pentru care si sfaturile sunt aceleasi.

Windows Phone 8 wp8 tips&tricks

Numarul utilizatorilor de Windows Phone incepe sa creasca. Smartphone-urile cu WP8 incep sa se comercializeze din ce in ce mai bine, motiv pentru care producatori precum Nokia investesc din ce in ce mai mult in terminale noi de o calitate mai buna. Interfata unui astfel de gadget este intuitiva si, de cele mai multe ori, nu necesita un tutorial pentru ce mai multi utilizatori. In acelasi timp insa, cel mai recent sistem de operare pentru smartphone-uri de la Microsoft ascunde si cateva functii care sunt foarte utile, dar care nu sunt foarte evidente. Din acest motiv am inceput aceasta serie de articole saptamanale in care sa aratam ca, atat pe partea de personalizare, cat si pe partea de functionalitate, WP8 are mai multe de oferit decat ai fi tentat sa crezi la prima vedere. Vom incepe cu un top 10 format din elemente pe care orice utilizator de Windows Phone ar trebuie sa le stie si vom continua cu functii mai avansate.

1. Cum sa-ti personalizezi ecranul principal

Dimensiunea tile-urilor din ecranul principal este ajustabila, la fel si pozitia lor. Pentru a schimba dimensiunea unui tile este suficient sa tineti cateva secunde degetul apasat pe oricare dintre ele.  In acel moment intrati in modul editare si printr-un tap pe butonul din coltul din dreapta jos alternati trei dimensiuni. Un tile poate fi sters de pe ecranul principal, fara a afecta aplicatia pe care o reprezinta, printr-o atingere a butonului care apare in coltul din dreapta sus. Daca vreti sa mutati un tile, este suficient sa tineti apasat pe unul cateva secunde si sa incepeti sa miscati degetul. Pentru a schimba fundalul unui terminal cu WP8 mergeti in Settings la sectiunea Theme.

Tips&Tricks WP 8 capturi ecran Windows Phone 8

2. Cum sa activezi un inbox centralizat pentru email-uri

Implicit, fiecare cont de email apare separat pe WP8, indiferent daca se afla pe ecranul principal sau in meniul de aplicatii. Daca va incanta mai mult sa aveti toate email-urile la un loc exista si aceasta optiune. Intrati in aplicatia Mail, faceti click pe cele trei puncte () din coltul din dreapta jos si din meniul care apare alegeti Link Inboxes. Daca aveti mai mult de doua conturi de email, oricand puteti centraliza doar unele dintre ele, urmand ca celelalte sa ramana separate. Pentru a reveni la situatia initiala, din acelasi meniu, alegeti optiunea Unlink Inboxes.

3. Cum sa folosesti clona de Shazam integrata in WP8

Nu trebuie sa instalezi Shazam pentru a beneficia de functionalitatea unei dintre primele aplicatii pentru iPhone de acum cativa ani. Windows Phone are un motor de recunoastere a melodiilor integrat in sistemul de operare. Este suficient sa apasati pe butonul fizic Search din partea de jos a ecranului si sa faceti un tap pe nota muzicala. Instantaneu sa activeaza microfonul si in cateva secunde iti va afisa numele melodiei care se aude in fundal. Tot similar cu comportamentul aplicatiei Shazam, din fereastra care apare dupa procesul de recunoastere va este afisat si un buton prin care sa achizitionati melodia din Windows Phone Store.

4. Cum sa activati Kids Corner

O solutie desteapta la problema copiilor care sunt tentati in permanenta sa puna mana pe telefon poarta numele de Kids Corner. Aceasta functie va scapa de stresul cautarii unei aplicatii pentru control parental. Functia poate fi activata cu usurinta din Settings si, prin cativa pasi de configurare, va permite sa alegeti ce tip de continut poate accesa copilul vostru. Dupa activare, ati scapat de stresul ca, in cele cateva secunde in care nu se afla sub supraveghere, fiul sau fiica voastra poate initia un apel, poate trimite un mesaj sau un email.

5. Cum sa va sporiti autonomia aparatului

O functie simpla si eficienta care pe alte sisteme de operare necesita cativa pasi suplimentari, pe Windows Phone poate fi activata cu usurinta. In cazul in care nu mai aveti foarte multa baterie sau pur si simplu vreti ca telefonul vostru sa reziste mai mult departe de priza este suficient sa activati din Settings optiunea Battery Saver. Din acel moment sunt inchise toate aplicatiile din fundal si este dezactivata functia de sincronizare automata a mailurilor si a altor servicii. Aceasta functie se poate activa si automat in momentul in care ati ajuns la un anumit procent de baterie. Este suficient sa faceti un tap pe butonul Advanced din Battery Saver si sa va definiti respectivul procent.

6. Cum sa va trimiteti locatia unui prieten

In cazul in care aveti o problema si aveti nevoie de ajutor sau vreti sa va laudati unui prieten ca ati ajuns intr-o locatie exotica, din cativa pasi puteti asocia coordonatele pozitiei voastre unui mesaj. In momentul in care scrieti un SMS faceti un tap pe agrafa din partea de jos a ecranului si alegeti My Location. Daca destinatarul mesajului are un dispozitiv cu WP8, automat se va afisa locatia voastra in aplicatia Maps. In cazul altui sistem de operare, locatia va fi afisata intr-un browser web.

Tips&Tricks WP 8 capturi ecran

7. Cum sa folositi scurtaturi din taste

In momentul in care scrieti un mesaj puteti tine apasat cateva secunde pe o litera, moment in care vi se vor afisa mai multe optiuni din care puteti alege caracterul de interes. Asa, prin cateva atingeri, aveti acces rapid la diacritice, simboluri sau smile-uri. Printr-un dublu tap pe tasta spatiu puteti pune punct si spatiu pentru a incepe o noua propozitie. In permanenta, deasupra tastaturi va sunt afisate cuvinte sugerate legate de tastele pe care le-ati apasat. Respectivele cuvinte sunt legate de un dictionar. Daca vreti sa adaugati cuvinte noi in respectivul dictionar, faceti un tap pe un cuvant dintr-un text, moment in care respectivul cuvant va aparea in lista de sugestii cu semnul +. Printr-un tap pe respectivul simbol, cuvantul va va fi recomandat pe viitor.

8. Cum sa preveniti fotografii accidentale

Un buton fizic destinat exclusiv capturii de fotografii, de cele mai multe ori este foarte util. In caz de urgenta, aproape instantaneu puteti captura un moment spectaculos. Din pacate, tot acelasi buton poate fi responsabil de fotografii realizate in interiorul buzunarului, din greseala. Daca vreti sa preveniti astfel de evenimente, este suficient sa mergeti in aplicatia Photos, sa accesati meniul Settings,  prin cele trei puncte din coltul din dreapta jos si sa bifati o functie cat se poate de explicita ,,Prevent accidental camera launch when phone is locked.” Din acel moment, butonul fizic va functiona doar atunci cand telefonul este deblocat.

9. Cum sa cititi coduri QR, tag-uri Microsoft sau sa traduceti text

Butonul fizic de search de pe orice telefon cu Windows Phone 8 face mai multe decat ati crede. Cateva functii care pe alte platforme necesita aplicatii dedicate sunt ascunse in respectiva aplicatie de cautare. Este suficent sa faceti un tap pe icoana reprezentata printr-un ochi si sa orientati camera smartphone-ului catre codul pe care il doriti interpretat. Aceeasi functie o puteti utiliza pentru a scana bucati de text, similar cu un program OCR, pe care ulterior sa le traduceti intr-o alta limba. Aceasta din urma, desi este mai utila cand iesiti in afara tarii, trebuie sa aveti in vedere faptul ca implica trafic de internet care s-ar putea sa fie costisitor.

10. Cum sa trimiteti rapid un mesaj ca intarziati

Daca aveti in calendar o intalnire importanta la care aveti asociate si persoanele care ar trebui sa participe este foarte usor sa-i anuntati pe toti ca intarziati din diverse motive. Mergeti rapid la respectiva programare din aplicatia de calendar si faceti un tap pe icoana omului care alearga. Vi se va deschide automat o fereastra cu un mesaj ce va avea la destinatari persoanele implicate in respectiva intalnire. Aveti optiunea sa editati respectivul mesaj de scuze, sa modificati destinatarii sau sa-l trimiteti exact asa cum e.

Citește și: