Mozilla nu vine cu Firefox pentru iOS

, 11 Mar, 09:40

Pentru ca Apple a suparat multa lume cand a impus regulie browserelor din AppStore, au fost foarte aprigi in a judeca problema Firefox pentru iOS.

Mozilla Firefox iOS

Mozilla nu va aduce pe iDevice-uri o varianta a popularului browser Firefox din cauza restrictiei pe care gigantul din Cupertino o impune cand vine vorba de motorul de decodare pe care companiile terte precum Mozilla sau Google au voie sa-l foloseasca in-app. Practic, Safari va avea in permanenta un avantaj in fata iOS la capitolul performanta datorita engine-ului Nitro, in timp ce toate celelalte browsere, precum Chrome, vor fi mai lente din cauza motorului de decodare web UiWebView. Din pacate, aceasta diferentiere a existat din prima zi pe AppStore si nici un dezvoltator nu a reusit sa insele sistemul.

In cadrul unui interviu acordat zilele trecute in SUA, vicepresedintele Mozilla, Jay Sullivan, a atacat foare clar problema unei versiuni de Firefox pentru iOS. ,,Pana cand Cupertino nu-si va relaxa pozitia referitoare la browserele terte, Firefox nu va veni pe platforma Apple”.  Pentru simplul fapt ca-si doreste ca browserul sau, daca va ajunge vreodata pe iOS, sa foloseasca motorul intern de decodare IonMonkey, Firefox are mari sanse sa nu ajunga niciodata in AppStore.

Aceste manifestari radicale vin la mai bine de jumatate de an dupa ce un browser al celor de la Mozilla, intitulat Junior, ajungea in clipuri web, utilizand UIWebView. Pe atunci, explicatia era cu totul alta. ,,Sunt multe motive pentru care vrem sa fim pe iOS, chiar daca nu ne putem aduce motorul de randare acolo.”

Oricum, la momentul de fata avem o promisiune explicita din gura unui director, deci pare destul de sigur ca Firefox pentru iOS nu va putea fi descarcat din AppStore multa vreme.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

They b stupid. Eu folosesc Chrome pe iOS’es pentru functionalitatile superioare pe care le are fata de Safari.

PS. nu am observat o viteza mai mare la browserul Apple.

Alexandru Puiu

Fa un test peacekeeper ca sa vezi care este mai performant in cifre, e destul de greu sa-ti dai seama doar navigand. Si eu folosesc Chrome pentru optiune de sincronizare a taburilor cu PC-ul si cu iPad-ul.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail