Mozilla nu vine cu Firefox pentru iOS

Mozilla nu vine cu Firefox pentru iOS

Pentru ca Apple a suparat multa lume cand a impus regulie browserelor din AppStore, au fost foarte aprigi in a judeca problema Firefox pentru iOS.

Mozilla Firefox iOS

Mozilla nu va aduce pe iDevice-uri o varianta a popularului browser Firefox din cauza restrictiei pe care gigantul din Cupertino o impune cand vine vorba de motorul de decodare pe care companiile terte precum Mozilla sau Google au voie sa-l foloseasca in-app. Practic, Safari va avea in permanenta un avantaj in fata iOS la capitolul performanta datorita engine-ului Nitro, in timp ce toate celelalte browsere, precum Chrome, vor fi mai lente din cauza motorului de decodare web UiWebView. Din pacate, aceasta diferentiere a existat din prima zi pe AppStore si nici un dezvoltator nu a reusit sa insele sistemul.

In cadrul unui interviu acordat zilele trecute in SUA, vicepresedintele Mozilla, Jay Sullivan, a atacat foare clar problema unei versiuni de Firefox pentru iOS. ,,Pana cand Cupertino nu-si va relaxa pozitia referitoare la browserele terte, Firefox nu va veni pe platforma Apple”.  Pentru simplul fapt ca-si doreste ca browserul sau, daca va ajunge vreodata pe iOS, sa foloseasca motorul intern de decodare IonMonkey, Firefox are mari sanse sa nu ajunga niciodata in AppStore.

Aceste manifestari radicale vin la mai bine de jumatate de an dupa ce un browser al celor de la Mozilla, intitulat Junior, ajungea in clipuri web, utilizand UIWebView. Pe atunci, explicatia era cu totul alta. ,,Sunt multe motive pentru care vrem sa fim pe iOS, chiar daca nu ne putem aduce motorul de randare acolo.”

Oricum, la momentul de fata avem o promisiune explicita din gura unui director, deci pare destul de sigur ca Firefox pentru iOS nu va putea fi descarcat din AppStore multa vreme.

Citește și: