Inainte de telefonul Facebook a existat un telefon MySpace

Inainte de telefonul Facebook a existat un telefon MySpace

facebook-home myspace-mobileFacebook a prezentat recent aplicatia Facebook Home si un telefon realizat impreuna cu taiwanezii de la HTC, insa istoria ne arata ca a mai existat un dispozitiv chitit pe o retea sociala.

Poate lumea isi aminteste de modele HTC Salsa si HTC Chacha, lansate tot de catre acelasi cuplu mirific. Prezentate in 2011, smartphone-urile aveau un buton special pentru conectarea directa la reteaua sociala. Si cu toate acestea, nu sunt primele specializate pe o retea sociala. Acum sapte ani, MySpace, pe atunci cea mai mare retea de socializare din lume, a dezvaluit MySpace Mobile, un terminal realizat impreuna cu operatorul telecom Helio.

Prezentat in februarie 2006, acesta era destinat sa tina utilizatorii cat mai legati de retea, sa ii faca sa comunice cu prietenii sau sa asculte muzica artistilor prezenti pe serviciul social. Fizic telefonul era produs de Samsung iar aceasta inovatia a permis ca MySpace sa evite soarta Firendster.
Miscarea dadea conglomeratului News Corp, detinut de magnatul media Rupert Murdoch, un avantaj in piata mobila.

Ulterior au aparut in scena iPhone, Android, Samsung si Facebook. Restul e istorie: MySpace a fost vandut de catre News Corp cu 94% mai putin decat fusese cumparata si a nimerit fix soarta Friendster. Helio a fost achizitionat de Virgin Mobile SUA in vara lui 2008. Cateva luni mai tarziu, Facebook depasea MySpace ca trafic.

Morala: Facebook Home va fi o mare dezamagire. De ce? Daca e sa ne luam dupa primele indicii, 47% dintre utilizatorii Android au dat aplicatiei o singura stea pe Google Play, in vreme ce doar 14,5% i-au acordat doua stele. Si asta pentru ca un smartphone inseamna mult mai mult decat a sta pe Facebook si a fi agasat de reclame: inseamna a asculta muzica, a te juca, a face fotografii. Desigur, toate acestea se pot face in continuare, dar problema e Facebook inlocuieste serviciile prestabilite cu cele proprii.

Citește și: