12 nov. 2013 | 10:15

Imprimare 3D, folosită pentru a crea organe umane

ACTUALITATE
Imprimare 3D, folosită pentru a crea organe umane

Ideile pentru utilizarea tehnologiei pentru imprimare 3D sunt, dupa cum se pare, nelimitate. 

Imprimarea 3D Organe Umane

Dacă eu mă pot gândi la prototipuri de produse care pot fi imprimante cu ajutorul acestei tehnologii sau la diferite elemente mecanice care se defectează în timp și trebuie înlocuite, alții consideră ca ideea de imprimare 3D ar trebui să fie capabilă să replice și organe umane.

Un start-up din San Diego a reușit în acest sens să printeze un ficat. Organul a fost realizat folosind straturi de celule care se regăsesc și într-un organ uman. Experimentul lor a fost declarat un succes, din moment ce organul a supraviețuit timp de 40 de zile.

Prima încercare a avut un succes limitat, în sensul că organul a funcționat timp de numai cinci zile. Așadar, ori cei din San Diego au avut noroc, ori devin din ce în ce mai buni la asta. Țesutul realizat de ei funcționează filtrând toxinele și substanțele negative la fel cum o face și ficatul real. Țesutul are nevoie de sânge proaspăt pentru a filtra toxinele, acesta fiind și motivul pentru care a funcționat doar 40 de zile.

Sincer, nu știu cum au realizat această „printare” 3D a organului respectiv, pentru că bănuiesc că nu au folosit o imprimantă 3D standard. Ce este interesant, însă, este că s-a menționat că se poate rezolva și problema de compatibilitate pentru transplant. Celulele stem ale pacientului pot fi folosite pentru a produce organul respectiv obținut prin imprimare 3D.