Huawei MediaPad 10 FHD – Tableta Full HD cu potential [REVIEW]
Huawei este un brand chinezesc care creste pe zi ce trece, inclusiv pe piata din Romania, in principal datorita produselor competitive, comercializate la preturi accesibile.
Chinezii au inceput cu dispozitive low si mid range si prin multa munca si dupa nenumarate lansari au reusit sa cucereasca utilizatori din ce in ce mai pretentiosi. Asa se justifica mega-conferinta sustinuta cu ocazia MWC 2013, precum si smartphone-urile si tabletele de ultima generatie care pot fi gasite si la noi pe piata.
Intr-o piata inundata de tablete de toate marimile, performantele si implicit preturile, devine din ce in ce mai greu sa gasesti o varianta ideala. Asa ca utilizatorul roman se vede nevoit fie sa faca compromisuri si sa aleaga o tableta ieftina, fie sa investeasca intr-una ceva mai scumpa, riscand sa fie dezamagit ceva mai usor.
Din categoria dispozitivelor cu aspiratii premium, face parte si noua tableta Huawei MediaPad 10 FHD care a poposit si la noi in redactie pe parcursul ultimelor doua saptamani. In timpul testarii am incercat sa stabilim in ce masura reuseste tableta Huawei sa se ridice la pretentiile impuse prin categoria de pret din care face parte (1800 de lei).
Design si calitatea materialelor/asamblarii
Asa cum ne-am obisnuit deja, tabletele indiferent de producator nu ies foarte clar in evidenta din punct de vedere al design-ului, ci mai degraba prin materialele folosite si eventual calitatea asamblarii. Acelasi lucru il intalnim si la Mediapad 10 FHD care are un desing simplu si curat, nu iese prea mult din tipare, dar care a reusit sa ne impresioneze prin calitatea materialelor folosite. Avem de-a face cu o tableta de 10,1 inci cu forme rotunjite, confectionata in mare parte din aluminiu.
Singura zona din plastic este partea superioara de pe spatele tabletei, unde probabil ca au fost pozitionate antele (avand in vedere ca tot aici se regasesc si fantele pentru SIM si microSD). Tableta se simte foarte bine in mana si se poate observa usor ca te joci cu o tableta serioasa care nu scartaie din toate partile si care are o carcasa finisata pana la cel mai mic detaliu.
Butoanele fizice sunt doua la numar: blocare/deblocare si unul dublu pentru volum. Nu am inteles pozitionarea pe laterala stanga a mufei audio si nici alegerea unei mufe proprietare pentru conectarea sau incarcarea tabletei. Din punct de vedere al dimensiunilor, MediaPad 10 FHD se incadreaza in trend si la ai sai 10,1 inci masoara 257,4 x 175,9 x 8,8 mm si are o greutate de aproximativ 580 g. Poate parea usor grea, dar avand in vedere bateria de 6600 mAh si grosimea de doar 8,8 mm, chinezii au reusit sa inghesuie destul de multe in corpul zvelt din aluminiu.
Telefonie si Mesaje
Huawei MediaPad 10 FHD ofera suport pentru cartela SIM, dar din pacate aceasta nu poate fi folosita pentru initierea si primirea apelurilor de voce. In schimb puteti utiliza conexiunea de date 3G sau mesajele text. Modelul testat de noi functioneaza in retelele 2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 cat si 3G: HSDPA, dar exista si modele 4G LTE care ofera o viteza mai mare de navigare daca dispuneti de un abonament 4G.
Tastatura mi-a placut probabil si datorita diagonalei generoase pentru ca avem suficient spatiu atat pentru fiecare tasta cat si intre ele in asa fel incat tastarea incorecta se manifesta destul de rar.
Display si camera
De departe cel mai interesant aspect al tabletei Huawei este display-ul capacitiv multitouch IPS de 10,1 inci cu o rezolutie de 1920 x 1200 pixeli (224 ppi). Indiferent ce am rulat pe tableta ecranul s-a comportat exemplar atat din punct de vedere a senzitivitatii cat mai ales a calitatii imaginilor afisate.
Chiar daca nu mai este demult cea mai mare rezolutie intalnita pe tablete, acest Full HD reprezinta un upgrade veritabil, mai ales daca veniti din zona tabletelor mici cu rezolutie WVGA (480×800 pixeli) sau chiar WSVGA (1024×600 pixeli). Mai mult decat atat culorile sunt calde si naturale, contrastul peste medie si unghiurile de vizibilitate impresionante. Luminozitatea lasa putin de dorit mai ales in utilizarea sub lumina directa a soarelui, dar de cele mai multe ori senzorul de lumina isi face bine treaba.
Camera foto vine si ea sa impresioneze, cel putin la nivel de specificatii, printr-un senzor de 8 megapixeli, autofocus si flash LED dual. Interfata este una complexa si ofera acces cam la tot ce ti-ai putea dori de la o camera compacta: ISO, White balance, HDR, detectia fetei, eliminarea efectului de ochi rosii plus o gramada de efecte de culoare si perspectiva.
Fotografiile pot fi realizate la o rezolutie maxima de 3264 x 1840, iar clipurile sunt Full HD 1080p la 30 fps. Chiar daca vorbim de o camera ceva mai potenta decat media regasita pe alte tablete, trebuie mentionat ca aceasta nu se descurca extraordinar, mai ales daca nu beneficiem de o lumina naturala suficient de puternica. Mai jos aveti cateva imagini si un videoclip, toate capturate cu MediPad 10 FHD.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Fotografii MediaPad 10 FHD/”/]
Multimedia
Analizand specificatiile veti ajunge ca si mine, la concluzia ca tableta de fata are suficienta putere incat sa se preteze pentru orice sarcina multimedia indiferent cat de complexa ar fi. Vorbim de un procesor quad-core Cortex A9 la 1,4GHz, 2GB RAM, 16GB memorie interna si suport pentru carduri microSD de pana la 32GB.
La capitolul video-player MediaPad 10 FHD se descurca destul de bine, reusind sa sincronizeze subtitrarile si sa ruleze atat AVI-uri cat si MKV-uri. Cei drept unele fisiere ridica ceva probleme in recunoasterea sunetului, dar se rezolva prin descarcarea unui player ceva mai cunoscut din Google Play. Mi-a placut ca tableta te lasa sa incarci ce subtitrare vrei la un anumit fisier video, dar din pacate nu reuseste sa recunoasca diacriticele.
Pe partea audio, Google Music este la locul sau si isi face treaba asa cum ne-a obisnuit: simplu si la obiect, dar este ajutat putin si de un player specific Huawei, denumit sugestiv Music+. Am apreciat cele doua difuzoare stereo de pe spatele tabletei care se aud bine si puternic si care imbogatesc experienta multimedia a utilizatorului. In casti tableta s-a descurcat acceptabil fara sa exceleze in fidelitatea sunetului ci mai degraba in volum.
Meniuri, conectivitate, memorie si baterie
MediaPad 10 FHD ruleaza Android 4.0.4, o versiune simpla, dar care a fost usor customizata de catre producatorul chinez. De departe cea mai importanta modificare ar fi absenta meniului, practic tot ce este deja instalat sau urmeaza sa fie pus pe tableta, ajunge pe ecranele de start. O practica destul de ciudata si nu foarte la indemana atunci cand ajungem sa avem destul de multe aplicatii instalate. Dupa o perioada te obisnuiesti si ajungi sa grupezi aplicatiile in fisiere in asa fel incat sa le poti gasi ceva mai rapid.
Cat despre conectiviate avem la dispozitie: Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi Direct, modul 3G, mufa proprietara pentru incarcare si conectare la PC, bluetooth 3.0, GPS cu suport A-GPS si mufa jack standard. Nu inteleg de ce a fost preferata mufa proprietara in detrimentul micro USB-ului. O explicatie plauzibila ar fi faptul ca judecand dupa design, tableta este compatibila cu un soi de docking station, probabil cu tastatura care mai mult ca sigur foloseste mufa proprietara.
Memoria interna este de 16GB dintre care utilizatorii au acces la 12,99GB pentru fisierele personale, aplicatii sau multimedia. Cei care vor avea nevoie de mai mult spatiu de stocare, Huawei MediaPad 10 FHD ofera suport pentru cardurile microSD de pana la 32GB.
Bateria impresioneaza prin cei 6600 mAh care nu pot sa imi dau seama cum au fost inghesuiti in corpul tabletei de doar 8,8 mm grosime. Cat despre autonomie, tableta se descurca destul de bine in conditii de utilizare normala. Nu trebuie sa va asteptati la valori astronomice intre doua incarcari, dar eu am reusit sa folosesc MediaPad-ul cu succes pe parcursul unei zile intregi. Marele dezavantaj, daca uitati cablul sau incarcatorul acasa aveti slabe sanse sa gasiti o sursa de energie care sa aiba un conector compatibil…
Navigare WEB si Navigatia GPS
Tot ce inseamna pagina de internet se incarca destul de rapid pe ecranul Full HD al tabletei, iar navigarea se desfasoara fluent indiferent de numarul de tab-uri deschise sau de complexitatea paginilor accesate. Browser-ul instalat nu este neaparat cea mai buna varianta posibila, dar veti gasi destule solutii compatibile in Google Play.
Cat despre GPS acesta isi face treaba dar cel mai bine se descurca atunci cand este „stimulat” de catre o conexiune de date activa sau macar de o retea Wi-Fi, care ajuta tableta sa isi imbunatateasca considerabil timpul de reactie. Google Maps este si el prezent si gratuit asa ca daca aveti la dispozitie un abonament de date veti gasi intotdeauna cel mai scurt drum catre destinatie.
Aplicaţii si Performanta
Tableta Huawei vine cu strictul necesar preinstalat dar oricum orice utilizator experimentat isi va personaliza device-ul cu aplicatiile preferate regasite in Google Play. Nu am identificat probleme prea mari de compatibilitate cu exceptia catorva jocuri care nu au recunoscut device-ul folosit.
La capitolul performanta inregistrata in benchmark-uri MediaPad 10 FHD se descurca binisor.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Benchmark Huawei MediaPad 10 FHD/”/]
Concluzii
Frumoasa, subtire, dotata si nu foarte scumpa…De unde pot sa o cumpar? Tableta Huawei MediaPad 10 FHD este un dispozitiv echilibrat care mi-a lasat o impresie placuta. Unul dintre gadget-urile de care te desparti mai greu dupa ce ai intors-o pe toate partile timp de doua saptamani.
Momentan tableta o puteti gasi la QuickMobile pentru aproximativ 1800 de lei in varianta 4G (LTE Cat4 download 150 Mbps / upload 50 Mbps) si 8GB memorie interna. Nu stiu in ce masura va reusi MediaPad 10 FHD sa devina un hit de vanzari la pretul asta, dar avand in vedere dotarile hardware eu zic ca avem de-a face cu una dintre cele mai tentante oferte de pe piata.
Probabil ca multi dintre utilizatori se vor orienta catre producatori ceva mai renumiti la noi pe piata. Daca totusi veti avea ocazia sa vedeti o astfel de tableta la lucru, sigur veti ajunge la concluzia ca tableta Huawei are un potential urias. Mai mult decat atat eu cred ca producatorul chinez va avea un cuvant important de spus nu numai pe piata smartphone-urilor cat si pe cea a tabletelor in urmatorii 2-3 ani.