Google Hangouts trece pe HD, in sfarsit

Google Hangouts trece pe HD, in sfarsit

La mult timp dupa ce Skype a facut tranzitia la coversatii la rezolutie HD, adopta acelasi standard de inalta definitie.

Google-Hangouts-Google-Plus

Pe parcursul ultimelor saptamani, Google a inceput sa mareasca cu pasi repezi rezolutia la care desfasurati o conversatie prin intermediul serviciului Hangouts. Multi dintre ar trebui deja sa poata vorbi cu prietenii la rezolutie 720p. Informatia vine de la Chee Chew, vice presedinte pe partea de inginerie in cadrul Google, care a insistat ca tranzitia se va petrece intr-un mod care nu va implica nici un gest din partea utilizatorilor serviciului. Cu toate ca cei mai multi vor simti o imbuntatire a calitatii sesiunilor de videochat, lucrurile vor deveni mai clare in curand cand se va termina partea de propagare a schimbarilor.

Au fost explicate si schimbarile tehnice destul de importante pentru aceasta tranzitie, intr-un interviu acordat de acelasi Chew. S-a facut tranzitia de la codecul H.264 pentru chat, la VP8, un codec gratuit pe care compania l-a lansat in 2010 si care permite streaming de continut HD la bitrate-uri foarte scazute. Avand in vedere ca o conversatie pe Google Hangouts permite interactionarea cu pana la 10 participanti, se pare ca decodarea unui numar atat de mare de stream-uri in format H.264 ar fi necesitat o putere de procesare prea mare, motiv pentru care trecerea la HD era conditionata de inlocuirea codec-ului folosit.

In timp, se doreste trecerea la standardul WebRTC pentru video, care nu necesita instalarea nici unui fel de codec pentru decodare. Din pacate, mai dureaza un pic pana la o noua schimbare de infrastructura a popularului serviciu de chat.

Citește și: