26 apr. 2013 | 11:00

Exista un scaun care se asambleaza singur [VIDEO]

ACTUALITATE
Exista un scaun care se asambleaza singur [VIDEO]

Cu toate ca am mai vorbit si in trecut de , un scaun la dimensiune reala s-ar putea sa fie primul de acest gen.

Shape memory polymer scaun care se construieste

Este incredibil ce se poate realiza prin intermediul unui material care nici macar . Este vorba de o spuma care se poate compacta cu usurinta, pana la aproximativ cinci procente din dimensiunea produsului final si care se extinde in anumite conditii pentru a lua forma planificata initial.

Se pleaca de la o caramida realizata din SMP sau poliuretan Shape-Memory Polymers. In principiu este vorba de un polimer descoperit relativ recent care poate retine forma sub care a fost modelat initial. In acest conditii si daca sufera de anumite deformari sau compactari, intr-un timp relativ scurt poate reveni la forma initiala. Designul a fost gandit de Carl de Smet, un designer care spera ca asfel de produse sa se regaseasca in magazine in scurt timp.

Datorita acestor polimeri, a fost mult mai usor pentru Carl sa creeze un produs, caruia sa ii aplice o temperatura ridicata pentru a-l inmuia si compacta pentru ca in secunda urmatoare sa fie mult mai usor de transportat. Partea de auto-asamblare este pornita printr-un soc electric care reface legaturile din fibra materialului si-l readuce la forma sa initiala.

In acest stadiu de dezvoltare, polimerul este programat sa se extinda la 70 de grade celsius si se spera ca in viitorul apropiat temperatura necesara acestei actiuni sa fie apropiata de 35 de grade. Daca lucrurile merg conform planului, colectia Memories of the Future, din care face parte si acest produs va ajunge la utilizatori, intr-o forma sau alta, in doar un an de zile sau poate chiar mai putin.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele