Chrome va deveni mai restrictiv la capitolul extensii din 2014

Chrome va deveni mai restrictiv la capitolul extensii din 2014

Cu scopul de a-şi spori semnificativ securitatea oferită utilizatorilor, din ianuarie 2014, nu va fi la fel de flexibil la extensii.

Google Chrome

Extensiile au fost unele dintre primele avantaje oferite de şi Mozilla Firefox în defavoarea Internet Explorer. Acestea îţi oferă un avantaj semnificativ la capitolul funcţionalitate din interiorul aplicaţiei pe care o foloseşti cel mai mult pe parcursul unei zile. Una peste alta, ai multe motive să le îndrageşti şi până şi cei mai atehnici dintre noi au două-trei de care nu se mai pot despărţi.

Există însă o problemă severă. Prin faptul că extensiile pot fi instalate de pe orice site, aceasta este o vulnerabilitate majoră de securitate. Acestea se pot manifesta sub forma de toolbar-uri, va pot schimba pagina web de pornire a browser-ului şi, nu în ultimul rând, vă pot încetini semnificativ o conexiune la internet. Toate acestea fără să vă daţi seama că aţi instalat un program în plus, deoarece aproape niciodată nu apare ceva nou în Add/Remove Programs în Windows.

La ora actuală, pentru a preveni deficienţele aferente extensiilor maliţioase, nu puteți instala extensii în Chrome fără ca ceva să se întâmple pe ecran – Silent Install – şi nici fără să vi se ceară o confirmare explicită. Acestor două măsuri de precauţie li se va ataşa o a treia care va consta în imposibilitatea instalării de extensii din afara magazinului oficial Chrome Web Store.

Schimbarea va fi introdusă din luna ianuarie atât pe canalele versiunilor beta, cât şi ale celor stabile, pentru utilizatorii de Chrome pe Windows. În continuare, vor putea fi instalate extensii manual de pe calculator sau prin intermediul unor politici Enterprise aplicate la nivelul unei companii. Instalarea şi utilizarea aplicaţiilor Chrome nu-şi va schimba regimul.

Soluţia oferită dezvoltatorilor de extensii este ca în cele aproximativ două luni rămase să urmărească formalităţile necesare pentru a-şi muta proiectele în Chrome Web Store. În cazul uneltelor mai speciale, merită reţinut că anumite extensii pot fi ascunse în căutarea din Web Store şi pot fi accesate doar prin intermediul unor URL-uri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: