Suprematia Apple afectata de inflatie

Suprematia Apple afectata de inflatie

Daca ieri vorbeam despre Apple drept cea mai valoroasa companie din toate timpurile, se pare ca astazi putem spune ca „marul american” mai are de lucrat la acest capitol.

Suprematia Apple

Parca aud deja corul de fani Apple nemultumiti de „nedreptatea” din prima fraza, dar daca tot vorbim despre cea mai valoroasa companie care a existat vreodata, am putea sa avem in vedere si momentul in care IBM-ul valora in 1967, 192,3 miliarde de dolari. Nu nu este deloc o greseala, aparent valoarea IBM de atunci este cu mult mai mare decat valoarea Apple de acum de 622 de miliarde.

Cum asa? Foarte simplu: datorita inflatiei si starii generale a economiei mondiale. 1 dolar valora in 1967 cat 6,85 dolari de astazi. Cu alte cuvinte, dupa niste calcule simple, IBM era cotata in 1967 la aproximativ 1,3 trilioane de dolari din zilele noastre. Bineinteles ca aceste calcule sunt usor ireale pentru economia de astazi este diferita de cea din trecut, dar sunt satisfacatoare pentru cei care vor sa fie extrem de exacti in ceea ce priveste valoarea efectiva a celei mai „scumpe” companii din cate au existat.

IBM

Indiferent cum privim Apple, drept cea mai valoroasa companie din zilele noastre sau dintotdeauna, un lucru e cert: „marul american” are inca un imens potential de crestere. Dupa cum noteaza si techcrunch.com, daca Apple isi mentine ritmul de crestere va ajunge sa valoreze peste 3 trilioane pana in 2020.

La cum evolueaza piata si la ce ritm de crestere inregistreaza tehnologia in ziua de azi, cred ca ar fi mai interesanta sau mai greu de prezis o eventuala decadere sau inversare a ierarhie, un exemplu bun fiind situatia actuala a companiilor RIM si Nokia.