03 aug. 2012 | 13:56

Sony KDL-46HX751 – Piesa de rezistenta in sufragerie [REVIEW]

ACTUALITATE
Sony KDL-46HX751 - Piesa de rezistenta in sufragerie [REVIEW]


Sony KDL-46HX751

Pe masura ce tehnologia avanseaza, tot mai multe dispozitive devin din ce in ce mai performante, mai complexe si implicit mai scumpe. Asa se face ca si televizorul face parte din categoria device-urilor care au suferit schimbari majore in ultimii ani.  Imbunatatirile constante genereaza entuziasm printre pasionati, dar si confuzie in randul utilizatorilor obisnuiti. Cu toate acestea, producatorii reinoiesc in fiecare an seriile televizoarelor, incercand sa multumeasca si cei mai pretentiosi clienti. Sony nu face exceptie de la aceasta regula si daca acum o luna anuntam lansarea unei noi game de televizoare, se pare ca a venit timpul sa vedem si noi de ce este in stare unul dintre membrii acestei familii, mai exact modelul KDL-46HX751.

Design si calitatea materialelor/asamblarii

Design-ul este unul cat se poate de modern, dar fara sa exagereze cu briz-brizuri sau scheme de culoare iesite din comun. De departe cel mai interesant aspect al constructiei este reprezentat de modul in care televizorul este sustinut. Piciorul este de fapt o bara metalica extrem de subtire, prinsa undeva in spatele panoului si astfel este creata iluzia de imponderabilitate. Daca nu privesti cu atentie ai senzatia ca nu exista un picior propriu zis, iar ecranul parca pluteste in aer.

Design Sony KDL-HX751

Ca si material folosit, predomina plasticul de buna calitate, de culoare neagra. Rama are un aspect lucios si o grosime de aproximativ 2,5 cm in jurul ecranului, mai putin pe partea inferioara unde masoara 3,5 cm. Cu toate acestea, nu atrage mai deloc atentia avand in vedere diagonala de 117 cm.

Butoanele au fost ascunse pe partea laterala din dreapta, astfel ca singurle elemente vizibile sunt logo-ul Sony Bravia, senzorul telecomenzii si cateva leduri situate in partea stanga jos. Din punct de vedere al dimensiunilor, noul KDL-46HX751 masoara 107,6 cm latime, 67 cm inaltime si 24,1 cm in adancime cu tot cu picior (acesta ocupa spatiul din spatele ecranului). Televizorul efectiv are o grosime de aproximativ 4 cm, usor mai mica spre margini, iar intregul ansamblu cantareste aproximativ 17 kilograme.

Butoane Sony KDL-HX751

Ecranul are o tenta usor lucioasa ceea ce il face mai putin vizibil intr-un mediu cu iluminare puternica si asta pentru ca apar mici reflexii.

Meniuri si conectivitate

Meniurile sunt stufoase si in mare parte bine gandite, oferind o gama larga de optiuni si setari atat pentru utilizatorii obisnuiti cat si pentru cei mai pretentiosi. Ne-ar fi placut totusi ca timpul de raspuns la navigarea printre categoriile din meniu sa fie ceva mai redus. Este usor deranjant faptul ca de cele mai multe ori reglarea unei optiuni acopera mare parte din suprafata ecranului, cel mai bun exemplu fiind lista de canale care odata deschisa obtureaza intreaga imagine (dar prezinta totusi un efect de transparenta).

Meniu Sony KDL-HX751

Telecomanda este destul de bine impartita si ofera un acces facil la majoritatea functiilor si meniurilor. Poate ca ne-ar fi placut o asezare ceva mai centrala a butoanelor de volum si schimbare a canalelor, dar pana la urma este o problema de preferinte si lungime a degetelor.

Telecomanda Sony KDL-HX751

Majoritatea meniurilor sunt ascunse in spatele butoanelor Home si Options, iar unele functii sunt destul de ciudat pozitionate. Spre exemplu, pentru vizualizarea listei de programe, trebuie selectata optiunea TV Digital din meniul Home. Aici se simte clar nevoia unui buton dedicat pentru o navigare mai rapida printre canale in timp ce vizionam lista posturilor disponibile.

Conectori Sony KDL-HX751

Din punct de vedere a conectivitatii, noul televizor Sony ofera optiuni multiple, menite sa ii satisfaca si cei mai pretentiosi utilizatori: patru intrari HDMI, doua intrari USB (redare si inregistrare pe medii externe), SCART, Video composite, Video component, Intrare PC (VGA si mini jack pentru sunet), PCMCIA, Intrare audio analogica, Intrare Enthernet, Wi-Fi incorporat si iesire pentru casti (jack 3,5mm). Conexiunile sunt pozitionate pe spate in partea stanga si in partea inferiora si sunt destul de usor de accesat avand in vedere optiunea de rotire, stanga-dreapta oferita de picior.

Principalele Caracteristici si Functii

Cei care doresc o enumerare completa a specificatiilor tehnice le pot gasi aici, insa in cele ce urmeaza vom prezenta pe scurt principalele caracteristici si functii care ne-au atras atentia pe parcursul testelor.

Pentru inceput trebuie sa lamurim faptul ca avem de-a face cu un televizor cu iluminare Edge LED Local Dimming, adica LED-urile pozitionate pe margini sunt controlate independent pe zone, in functie de imaginile afisate. Desi vorbim de un televizor Sony de ultima generatie, se pare ca producatorul nu a optat pentru iluminare Full LED probabil din ratiuni ce tin de costurile de productie si ulterior pretul de comercializare.

1. Calitatea receptiei si a imaginilor afisate

KDL-46HX751 vine dotat cu DVB-T cat si DVB-C, tuner analogic si suport pentru modul CI+. Cu alte cuvinte aveti posibilitatea de a receptiona atat canalele digitale transmise de operatorii de cablu sau in modul terestru (prin atasarea unei antene), precum si canalele analogice. Receptia este cat se poate de buna, canalele fiind scanate si identificate intr-un timp destul de scurt, iar trecerea de la un post la celalalt este realizata aproape instantaneu (spre deosebire de alte televizoare din seriile mai vechi care proceseaza mai greu modificarea).

Calitate transmisie Sony KDL-46HX751

Cat despre calitatea imaginilor afisate, aceasta depinde in mare parte de semnalul introdus si nu in ultimul rand de distanta de la care privim ecranul televizorului avand in vedere ca vorbim despre un model de 46 inci. Cele mai bune rezultate au fost inregistrate la redarea continutului Full HD cu ajutorul unui Blu-Ray Player Sony BDP-S790 si a unei console PS3.

Sony ofera un numar impresionant de setari pentru imagine, de la cele mai simple: luminoizitate, temperatura culorilor, retroiluminare sau luminozitate, pana la cele mai complexe: gamma, white balance, naturalizarea culorii tenului sau corectia nivelului de negru.

Setari Imagine Sony KDL-46HX751

Dupa cum puteti observa si in imaginile de mai jos, imaginile afisate sunt cat se poate de apropiate de realitate, culori naturale cu o usoara tenta de suprasaturare (problema regasita in special la majoritatea producatorilor), dar unghiurile de vizualizare sunt de-a dreptul impresionante. Nivelul de luminozitate ni s-a parut mai mult decat suficient (nu am simtit nevoia de a urca peste 50%), dar parca nivelul de contrast ar avea nevoie de ceva imbunatatiri mai ales in ceea ce priveste metoda de reglare (peste 60% modificarile devin aproape insesizabile).

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Imagine Sony KDL-46HX751/”/]

2. Uniformitate si nivelul de negru

Avand in vedere tipul de iuluminare folosit, Edge LED cu Local Dimming, ne asteptam oarecum la ceva probleme cu privire la uniformitatea imaginilor si mai ales cand vorbim de culori inchise, fundaluri negre sau actiunea din timpul noptii de pe parcusul unui film. Backlight Bleeding-ul isi face si el simtita prezenta, destul de suparator mai ales in vizionarea filmelor care nu sunt in format 16:9 si sunt afisate cu celebrele benzi de incadrare sus si jos. O solutie ar fi reducerea retroiluminarii si reglarea nivelului de negru, dar asa riscati sa pierdeti o parte din detalii, mai ales pe cele din cadrele ceva mai intunecate.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Teste negru Sony KDL-46HX751/”/]

3. Procesarea video

Cu ajutorul unor tehnologii precum X-Reality si a Motionflow XR 400Hz, noul televizor Sony nu doar ca proceseaza imaginile intr-un mod incredibil, dar reuseste imbunatateasca usor chiar si filmele si transmisiunile ceva mai slabe sau mai vechi, care sufera de „zgomot de imagine” sau sunt inregistrate la rezolutii slabe.

Motionflow Sony KDL-46HX751

Prin multitudinea de optiuni oferite, mai mult ca sigur utilizatorii au de castigat. Tot ce trebuie sa faca este sa gaseasca combinatia ideala pentru gusturile fiecaruia

4. Sunetul

Nivelul sunetului este impresionant avand in vedere ca discutam despreu un televizor LED cu un panou in care nu pot incapea boxe prea multe sau prea mari. Bineinteles ca nu veti putea tine o petrecere bazandu-va pe noul Sony, dar un volum de 30% din 100% poate fi considerat destul de tare pentru o camera obisnuita. Ne-ar fi placut ca Sony sa ofere ceva mai multe setari predefinite in afara de Dinamic, Standard si Voce Clara, dar bineinteles ca puteti seta sunetul in functie de preferintele proprii prin utilizarea egalizatorului integrat. 

Sunet Sony KDL-46HX751

5. Player-ul incorporat

La ora actuala majoritatea televizoarelor incorporeaza si un player multimedia, mai mult sau mai putin performant. Sony KDL-46HX751 bifeaza si aceasta functie oferind un player compatibil cu o multime de formate. Pentru imagini statice, aceste poate reda formatele .jpg, .jpe, .jpeg, .arw si .mpo, pentru clipuri video avem .mpg, .mpe, .mpeg, .m2t, .m2ts, .mts, .mp4, .divx, .avi, .asf si .wmv, iar pentru redare de sunet .mp3, .wav, .wma, .mp4 si .m4a.

Cel putin in teorie, aceasta functie ar trebui sa isi faca treaba impecabil, dar din pacate acest lucru nu prea se intampla. Orice mediu de stocare veti folosi va trebui sa il formatati: FAT16, FAT32 sau exFAT si in nici un caz NTFS. De aici vine si limitarea aferenta a fisierelor ce urmeaza a fi utilizate: 4GB per fisier. Player-ul nu recunoaste sub nici o forma fisiere de tip MKV, iar unele videoclipuri .avi nu sunt redate, la fel si unele poze chiar daca intra in categoria fisierelor suportate. Subtitrarile, atunci cand sunt incarcate, indiferent de setari se dovedesc aproape imposibil de urmarit.

Cu alte cuvinte, Sony a ales sa incorporeze un player mai degraba audio decat multimedia, care mai mult ca sigur va trezi ceva nemultumiri in randul utilizatorilor.

Functii SMART

Asa cum ne si asteptam, avand in vedere ca discutam despre unul dintre cele mai noi  modele Sony, trebuie sa luam in calcul si functiile SMART oferite de acesta. Pentru cei mai multi dintre noi un televizor SMART ar trebui sa inlocuiasca cu succes “calculatorul de sufragerie”. Bineinteles ca pentru a putea face acest lucru, televizorul trebuie mai intai conectat la internet, lucru care se face extrem de usor printr-un cablu UTP sau cu ajutorul modulului wireless integrat.

1. Navigarea Web

Navigare Web Sony KDL-46HX751

Dupa realizarea conexiunii la internet, lucrurile sunt destul de simple. Pentru a naviga trebuie doar sa accesati Browser-ul din meniul Home – Aplicatii. Pe wireless, paginile se incarca destul de repede, bineinteles in functie de complexitatea continutului afisat. Browserul ofera o calitate decenta, desi cam o data la fiecare 3 pagini incarcate, te poti intalni cu o eroare legata de memoria insuficienta. Chiar si asa sunt acoperite cateva optiuni de baza, precum si suport Flash. Cu toate acestea, ar mai fi loc de imbunatatiri, in ceea ce priveste modul de parcurgere a paginilor (scroll-ul) precum si felul in care sunt selectate anumite elemente din pagina. Daca vreti sa vedeti un videoclip YouTube din cadrul unui articol scris, veti fi trimisi catre site-ul de video sharing. Din pacate, cat timp ruleaza filmuletul nu veti mai putea face mare lucru si de cele mai multe ori intoarcerea la pagina initiala este greoaie sau chiar imposibila.

2. Continut multimedia online

Cel mai simplu mod de accesarea a continutului online este actionarea butonului SEN de pe telecomanda care deschide meniul Sony Entertainment Network unde aveti acces la majoritatea aplicatiilor de pe televizor puse impreuna: YouTube, AXN, Eurosport, Dailymotion, AccuWeather, Picasa, Browser-ul Web si altele. O alta metoda de accesare a SEN este din meniul Home – Continut internet, unde fiecare optiune este grupata in functie de ceea ce ofera: Video, Muzica, Fotografii.

SEN Sony KDL-46HX751

Sunt disponibile 27 de optiuni, dintre care majoritatea functioneaza destul de bine, fie ca vorbim de stiri, trailere sau canale de muzica. Bineinteles ca se simte nevoia de ceva mai mult continut pe fiecare aplicatie in parte, dar probabil ca acest aspect va fi adresat in timp.

Aplicatie YouTube Sony KDL-46HX751

Aplicatia de YouTube functioneaza incredibil de bine si este destul de intuitiv construita, asa ca veti putea urmari canalele preferate fara nici o problema ca si de pe computer.

3. Aplicatii

Accesul la restul aplicatiilor precum si la magazinul Opera TV Store se face din meniul Home – Aplicatii. Magazinul online ofera un numar relativ limitat de aplicatii, mai exact 41, impartite pe domenii de interes: Afaceri, Fotografii, Jocuri, Lifestyle etc.

Opera TV Store Sony KDL-46HX751

Instalarea aplicatilor este destul de rapida, ulterior acestea putand fi regasite in sectiunea: Aplicatiile mele. Nu va asteptati insa la cine stie ce aplicatii elaborate. Chiar si jocurile sunt destul de simple (Bubbles, Sudoku, Solitaire, etc), dar te pot tine in priza pentru ceva timp.

4. Socializarea online

Una dintre cele mai cautate specificatii SMART este fara indoiala posibilitatea de conectare cu prietenii de pretutindeni prin intermediul retelelor sociale. Sony KDL-46HX751 nu face exceptie de la aceasta regula si ofera acces la Facebook, Twitter si Skype. Daca pentru convorbirile pe Skype veti avea nevoie de o camera si un microfon, eventual compatibile cu televizorul, pentru Twitter si Facebook trebuie doar sa va logati si sa va inarmati cu rabdare.

Pentru Facebook, conectarea initiala se face cu ajutorul browser-ului de Internet, iar dupa accesarea aplicatiei Bravia va veti putea verifica contul in timp ce va uitati la TV, sub forma unui Widget in partea dreapta a ecranului. Desi Widget-ul se misca destul de bine si ofera acces la majoritatea functiilor retelei sociale, ar fi fost de apreciat o aplicatie special dezvoltata pentru televizor, similara celei existente pentru Twitter, care ar fi facilitat si mai mult socializarea online.

Facebook Sony KDL-46HX751

Ne-ar fi placut o aplicatie speciala pentru e-mail, dar din pacate aceasta lipseste cu desavarsire. Pentru verificarea postei electronice va trebui sa apelati la browser.

5. Track ID

Track ID este una dintre optiunile oferite de Sony care nu stim in ce masura tine de functiile SMART obisnuite, dar cu siguranta ni s-a parut interesanta. Odata conectat la internet, televizorul va putea sa va ofere informatii despre coloana sonora a unui film, o melodie de pe TV, radio sau stick. Cunoastem cu totii acele momente in care auzim o melodie si nu ne mai amintim numele sau artistul. Trebuie doar sa apasati butonul TrackID de pe telecomanda si in cateva secunde televizorul afiseaza toate variantele acelei melodii, cu numele artistilor si inclusiv remixurile existente. Aceasta functie este posibila datorita serviciului Gracenote, care are o baza de date de peste 130 de milioane de melodii. Bineinteles ca multe dintre melodiile romanesti, mai ales cele de pe Taraf, nu pot fi identificate “din pacate”.

Redarea 3D

Televizorul Sony KDL-46HX751 ofera utilizatorilor posibilitatea de a viziona continut 3D cu ajutorul tehnologiei active si vine in pachet cu doua perechi de ochelari TDG-BR250/B.

Ochelari 3D Sony KDL-46HX751

Stim cu totii ca ochelarii de tip 3D Active Shutter sunt ceva mai mari, mai grei si automat mai scumpi decat variantele folosite in cazul tehnologiei pasive. Ei bine, ochelarii primiti sunt usor butucanosi si cam mari dar foarte usori si nu incomodeaza utilizatorul chiar si pe parcursul purtarii indelungate, sau in cazul suprapunerii peste ochelarii de vedere. Bateriile incorporate ofera o autonomie de cateva ore, mai mult decat suficienta pentru vizionarea unui film. Cat despre pret, in cazul in care vreti sa vizionati un film 3D impreuna cu familia sau prietenii veti fi nevoiti sa scoateti din buzunar aproximativ 270 de lei pentru fiecare pereche in plus.

Dar cum se descurca noul televizor Sony cu materialul 3D? Ei bine acesta se descurca excelent in momentul in care primeste un semnal excelent. Am testat fuctia ruland un Blu-Ray 3D “Alice in tara minunilor” de pe player-ul Sony BDP-S790 si am ramas impresionat atat de calitatea imaginilor, dar mai ales de frumusetea si adancimea efectelor.

Dupa cum este notat si in specificatii, noul televizor se lauda cu un panou ceva mai rapid, fapt care se simte imediat ce activezi functia 3D. Efectul de flickering este aproape inexistent, insa chiar si asa se simte o oarecare oboseala a ochilor la vizionarile prelungite. Intoarcerea in modul 2D necesita o oarecare perioada de acomodare din partea utilizatorului.

Cel mai deranjant aspect al tehnologiei folosite consta in unghiul de vizualizare al continutului 3D. Pentru o experienta optima trebuie sa aveti privirea perfect perpendiculara pe imagine si cam la aceeasi inaltime cu cea a televizorului. La cea mai mica modificare a pozitiei sau inclinatie a capului, efectul 3D aproape ca dispare, iar culorile sufera si ele modificari evidente.

De cealalta parte, conversia din 2D in 3D este mai mult o joaca, efectul de spatialitate fiind incomparabil mai mic decat in cazul continutului nativ 3D. Ca tot discutam de continut, televizorul ofera si cateva exemple in cadrul aplicatiei 3D Experience din Sony Entertainment Network. Aici puteti viziona cateva videoclipuri, trailere sau animatii toate in format 3D.

3D Experience Sony KDL-46HX751

Dupa parerea noastra, cel mai comod si interesant mod de a folosi capabilitatile 3D ale noului televizor Sony este reprezentat de sesiunile intensive de gaming asigurate de un PlayStation 3. Jocurile 3D se vad incredibil si iti ofera acea senzatie de implicare totala in mijlocul actiunii. Cat despre vizionarea filmelor, veti avea nevoie de un player extern capabil sa redea 3D, fie ca vorbim de un media-player sau un Blu-Ray player. O alta varianta ar fi sa gasiti ceva continut gratuit online sau care sa poata fi rulat de player-ul intern al televizorului, desi ambele scenarii sunt destul de greu de realizat.

Concluzii

Probabil va puneti intrebarea daca noul Sony KDL-46HX751 este un televizor bun sau daca merita cumparat. Fara indoiala Sony a lansat un televizor bun, care are o multime de avantaje si cateva puncte la care ar fi trebuit sa mai lucreze. Televizorul testat ne-a surprins prin calitatea imaginilor afisate si multitudinea de optiuni oferite, dar nu ne-a convins pe deplin la capitole precum functiile SMART sau cele de playback media. Cat despre achizitie, depinde foarte mult de preferintele fiecaruia, mai ales atunci cand vine vorba de capitolul SMART TV si tehnologia 3D. Probabil ca multi dintre utilizatori prefera sa aiba acces la un numar ceva mai mare de aplicatii si nu vor sa cheltuie prea multi bani pe ochelarii activi asa ca opteaza pentru sistemul pasiv promovat de alte firme concurente.

Concluzii Sony KDL-46HX751

Cat despre pret, noul model Sony la diagonala de 46 inci poate fi gasit pe piata pentru aproximativ 5000 de lei. Daca momentan nu putem vorbi despre un raport functionalitate-pret prea stralucit, probabil ca in urmatoarele 3-6 luni KDL-46HX751 va atrage ceva mai multa atentie din partea celor care doresc sa-si schimbe vechiul televizor, asta daca Sony va realiza ceva reduceri de pret si cateva update-uri de software.

Sony KDL-46HX751

In orice caz, piata Televizoarelor SMART 3D este in continua crestere, iar tehnologiile sunt imbunatatite pe zi ce trece. Concurenta devine din ce in ce mai acerba, iar astfel Sony are toate motivele sa investeasca in noi modele dar in egala masura trebuie sa lucreze la dezvoltarea de software si de continut compatibil pentru a face fata altor producatori precum Samsung sau LG.