11 nov. 2012 | 06:03

NASA si Lego se joaca cu un altfel de internet

ACTUALITATE
NASA si Lego se joaca cu un altfel de internet

Cu toate ca implicarea celor de la LEGO pare rupta din alta lume cand vine vorba de NASA, in urma cu cateva zile se pare ca a avut loc un experiment care a implicat tehnologia ambelor companii.

NASA LEGO logo

Pe un canal de comunicatii mai special, Agentia Spatiala Europeana impreuna cu NASA a reusit sa controleze sau mai bine zis sa interactioneze cu un robot LEGO folosind un altfel de internet. Experimentul, realizat de la bordul Statiei Spatiale Internationale a folosit ca si canal de comunicatii un sistem intitulat DTN  – Disruption Tolerant Networking. Mai precis, cele doua  agentii spatiale au folosit o retea toleranta la intreruperi pentru a trimite comenzi unui personaj  realizat din LEGO aflat pe pamant.

Desi acest experiment nu pare foarte complex, a reprezentat cel mai avansat test pentru noua retea de tip DTN deoarece, prin intermediul personajului LEGO a fost simulata cu succes comunicarea dintre un astronaut si un rover sau robot ce-si desfasoara activitatea pe suprafata unei alte planete. Cel mai interesant aspect din toata aceasta aventura vine din faptul ca DTN nici macar nu este o revolutie foarte mare. Este un sistem bazat pe protocoale de retelistica existente de zeci de ani care au beneficiat de un upgrade datorita faptului ca dispozitivele implicate in ecuatie stiu sa mai retina si sa retrimita pachetele de date pana ce intregul transfer de informatii a fost realizat cu succes.

Succesul inregistrat de experimentul descris mai sus, folosind o retea de sateliti, implica faptul ca in scurt timp mijloacele de comunicatii intre statii sau nave spatiale si centre spatiale de pe diverse planete va fi realizat cu mult mai multa usurinta si precizie. Cu speranta ca cei de la NASA vor fi in continuare transparenti cu astfel de experimente, ramane sa vedem ce tip de interactiuni vor fi experimentate in continuare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele