Comisia Europeana a penalizat producatorii de TV-uri

Comisia Europeana a penalizat producatorii de TV-uri

Amenzi in valoare de 1,47 miliarde euro au fost date de Comisia Europeana zilele trecute, in urma unui proces ce viza cei mari producatori de TV-uri.

Uniunea Europeana Proces TV-uri

Philips a primit o amenda de 313,4 milioane euro, in timp ce LG, Panasonic, Samsung, Toshiba si Technicolor au primit restul pana la 1,47 miliarde de euro amenda. Intr-un caz ce a vizat tactici de fixare a preturilor la nivel global Comisia Europeana a decis  ca toti producatorii importanti de TV-uri au luat parte la o intelegere ce avea ca scop fixarea in 2007 a preturilor la panouri cu CRT. Indiferent daca vorbim de TV-uri sau monitoare, inainte de popularizarea panourilor LCD, se pare ca preturile display-urilor cu tub catodic erau umflate artificial.

Pentru a atrage atentia asupra dramatismului situatiei si pentru a justifica la un anumit nivel amenzile exorbitante, Joaquin Almunia, Vice Presedintele Comisiei Europene a detaliat cateva aspecte ale deciziei. ,,Amenzile date reflecta implicarea companiilor in cel mai urat mod de practici anticompetitive.” La un studiu mai atent, tot Almunia a afirmat ca pretul real al panourilor CRT varia intre 50 si 70% din pretul practicat de producator. ,,Aceasta cifra va ofera o indicatie vis-a-vis de amploarea raului cauzat producatorilor si utilizatorilor de monitoare si TV-uri din Europa in urma cu cativa ani.”

Desi este evident ca astfel de practici au existat si vor exista in continuare este placut sa vezi ca in urma unor investigatii raspandite peste mai multi ani jucatori importanti din orice industrie au de suferit, daca sunt gasiti vinovati.

Citește și: