Cel mai vechi computer digital din lume, Witch, a fost repornit
Cel mai vechi computer digital din lume, supranumit si Witch, a fost restaurat complet si repornit la Muzeul National de Computing din Bletchley Park, ieri 20 Noiembrie.
Witch, sau pe numele sau initial Harwell Dekatron este cel mai vechi computer digital din lume, care este in totalitate functional in cadrul Muzeului National de Computing din Anglia. Initial, acum mai bine de 60 de ani, in 1951 el a fost folosit pentru programele de cercetare atomica. Acesta a fost uitat de vreme intr-un depozit pentru mai bine de 15 de ani, descoperirea lui a fost practic accidentala. Initial constructia la acest computer a durat ceva ma mult de un an, incepand in 1949, scopul lui fiind sa ajute cercetatorii in calculele acestora pentru energia atomica. Masina cantareste aproape 2 tone si jumatate si a fost prima data pornita in 1951. Chiar daca era destul de lenta, mai lenta decat un calculator de buzunar, si inmultirea a doua numere dura chiar si pana la 10 secunde, aceasta era foarte folosita pentru faptul ca putea lucra mai intens decat o persoana, fiind utilizata chiar si 80 de ore pe saptamana.
In 1957 masina a fost devansata de alte computere digitale, mai mici si mult mai rapide si a servit pentru a invata programare studentilor de la Unversitatea Wolverhampton. Apoi in 1973 a fost donata muzeului de stiinta din Birmingham, fiind expusa pana in 1997 cand, muzeul s-a inchis iar computerul a fost dezmembrat si pus la pastrare. Kevin Murell, unul dintre curatorii Muzeului National de Computing a observat panoul de control al masinii intr-o imagine si a recunoscut imediat despre ce era vorba. A cautat in depozitele muzeului si a reusit sa gaseasca toate piesele acesteia. Acest lucru s-a intamplat in 2009, iar pana astazi, timp de 3 ani s-a lucrat pentru a o reconstrui si a o pune in functiune.
Masinaria citeste programele initial stantate pe o banda din hartie, folosind limbajul decimal si nu cel binar din ziua de astazi. Scopul ei acum este de a fi prezervata ca un monument istoric, si a ajuta elevii sa inteleaga bazele programarii. Mai multe detalii si explicatii despre cum functioneaza gasiti si in clipul de mai jos.