06 mart. 2012 | 12:01

ASUS la CeBit 2012: Noile placi de baza in preview!

TEHNOLOGIE
ASUS la CeBit 2012: Noile placi de baza in preview!

 

In cadrul Seminarului Tehnic organizat de Asus la CeBIT 2012, producatorul taiwanez a prezentat noile serii de placi de baza construite pe chispset-urile H77 si Z77: P8Z77-V, P8Z77-V PRO, P8Z77-V DELUXE, P8Z77-M PRO, P8Z77- I DELUXE, P8H77-M PRO.

Toate placile prezentate sunt perfect compatibile atat cu actuala arhitectura Intel Sandy Bridge, cat si cu urmatoarea generatie de procesoare Intel.

Printre dotarile noilor placi de baza sunt regasite:

Smart Digi+: care permite un control sporit asupra procesorului, placii video integrate in acesta cat si a memoriei RAM

Wi-Fi GO: tehnologie care aduce functii regasite pe media-playerele Asus O!Play, mai nou si pe sistemele desktop. Asadar, cu ajutorul Wi-Fi GO, utilizatorii isi pot gestiona continutul multimedia prin configurarea unui Hub Media prin DLNA, pot controla computerul cu ajutorul telefoanelor mobile sau al tabletelor utilizand chiar si gesturi predefinite. De asemenea, noua tehnologie permite utilizatorului sa transfere fisiere pe internet sau intre dispozitive locale prin doar cateva operatiuni simple de drag & drop.

Fan Xpert2: tehnologie menita sa controleze si sa optimizeze modul de functionare al tuturor ventilatoarelor din sistem. Rand pe rand fiecare ventilator este analizat si calibrat in asa fel incat sa se obtina rezultatul dorit: reducerea temperaturilor sau diminuarea zgomotului. Acest software inlocuieste practic vechiul Smart Doctor, care nu se preta la permite setari pentru utilizatori medii sau avansati.

USB 3.0 Boost: placile de baza detecteaza tipul device-ului conectat (un HDD extern sau un stick USB) si utilizeaza automat unul din cele doua moduri : UASP sau Turbo, ambele garantand un transfer de fisiere cu o viteza net superioara.

Network iControl: functie ce permite controlul asupra sesiunilor de navigare si download in asa fel incat pot fi priorizate actiunile online in functie de nevoile imediate. Cu alte cuvinte sa putem rula un film HD de pe YouTube in timp ce utilizam intens aceeasi conexiune pentru download-ul de fisiere.

USB BIOS Flashback: utilizatorii pot programa downloadul ultimei versiuni de BIOS pe un stick de memorie, ulterior update-ul fiind extrem de facil. De asemenea utilizatorul poate salva BIOS-ul actual cu toate setarile facute pe un stick USB si incazul unor probleme poate introduce stick-ul in portul USB si apasa doar butonul de restorede pe placa de baza.

USB Charger+: Ofera o tensiune de pana la de 3 ori mai mare la incarcarea oricarui device pe USB, si implicit un timp mai redus de incarcare, inclusiv atunci cand computerul este in sleep mode, hibernare sau chiar inchis.

Avand in vedere ca noua generatie de procesoare Intel se apropie cu rapiditate si datorita faptului ca va exista compatibilitate cu socketul actual LGA 1155, ASUS a simtit nevoia unui refresh si al modelelor high-end si enthusiast de placi de baza. Nu au mai ramas deocamdata multe modele pentru aceste segmente, insa cele care vor fi lansate in curand pe piata vor beneficia de o serie de noi functii sau de un update semnificativ al celor deja existente.

Sa le luam pe rand…

ASUS Sabertoothx Z77 este seria destinata celor care isi doresc o stabilitate extrema a PC-ului si care intentioneaza sa il lase deschis “chiar si un an de zile in continuu” dupa cum s-a exprimat unul dintre prezentatori. Aceasta beneficiaza de o racire deosebita creata prin “incastrarea” placii de baza intr-o carcasa de plastic si adaugarea a doua ventilatoare care creeaza un flux de aer continuu pentru scaderea temperaturii generale de functionare a placii. Seria TUF nu este chiar noua, am vazut modele folosind alte chipset-uri ca 990FX, P67 sau X79, atat pentru AMD cat si pentru Intel, insa noul model promite ceva mai mult.

Cateva functii care merita mentionate sunt Dust Defender – o protectie fizica a slot-urilor nefolosite pentru a evita umplerea acestoa cu praf, Thermal Armor – acea functie mentionata mai sus pentru racirea eficienta a placii, Thermal Radar – un sistem de monitorizare hardware si software a temperaturilor placii de baza, TUF Components – folosirea de componente certificate ca avand o rezistenta mai ridicata la uzura in timp si DIGI Power Control – sistemul de monitorizare si control al tensiunilor catre memorii si procesor, intr-o varianta imbunatatita.

O alta functie ce mi-a trezit personal interesul este similara cu cea folosita in proiectoare, unde in momentul in care acesta este oprit ventilatorul continua sa functioneze pentru a raci mai eficient lampa. Acelasi este si cazul ventilatoarelor conectate la aceasta placa care se opresc mai tarziu cu cateva minute dupa oprirea generala a sistemlui.

Lucid Virtu MVP – Este o functie care o putem asemana cu cea de Hybrid Crossfire a placilor de baza AMD, procesorul grafic integrat poate fi “imperecheat” cu placa grafica dedicata pentru a creste performanta pe partea de gaming sau codare video.  Acest lucru este posibil cu noua generatie de procesoare Intel cu video integrat si orice placa Nvidia la momentul actual .

 

Seria de placi de baza ROG Maximus este indragita, cred, de o mare parte dintre utilizatorii entuziasti si a ajuns acum la a5-a generatie. Este una dintre cele mai stabile la momentul actual si cele mai performante pentru Gaming unde ai nevoie de performanta ridicata fara a mai fi nevoie sa petreci ore intregi sau chiar zile pentru a iti configura sistemul.  Ordinea lansarii acestora pe piata a fost modificata. Daca pana acum Maximus Formula era prima aparuta, apoi Maximus Extreme si abia la urma micuta Maximus Gene isi facea aparitia, acum cea din urma va fi prima, din diverse motive de constructie va urma apoi Maximus Formula V. Cat despre Maximus Extreme V, nu se stie inca nimic, nici daca va fi ulterior lansata.

Maximus Gene V va beneficia de chipset-ul Z77, de asemenea, si va avea binecunoscutul format mATX iar varianta Formula va veni cu un bundle destul de interesant. Acesta se numeste Thunder FX si reprezinta un modul extern pentru audio ce permite folosirea unui headset performant cu un PC, o consola PS3 sau Xbox 360. Pe langa functiile obisnuite acestei serii, se adauga si un conector mPCIe Combo ce permite instalarea a pana la 2 module miniPCIe pentru WiFi, Bluetooth, GPS sau mSSD. Acestea sunt de aceleasi dimensiuni si chiar identice cu modulele de WiFi prezente in laptopuri. Nu sunt sigur cat de util ar fi un modul GPS pentru un sistem desktop, insa 2 SSD-uri de mica capacitate pentru un buffer de exemplu ar avea avantaje majore in orice aplicatie.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS MB 2012/”/]

Un lucru de care am oftat usurat ca a fost in final realizat – dupa cum spunea unul dintre vechii mei colegi, “le-a luat cam mult sa il puna in practica” – este separarea circuitului audio de restul componentelor pentru a nu mai permite existenta unor interferente de la componentele placii de baza catre sunetul final. Acesta este delimitata vizibil pe placa de baza printr-o linie de culoare rosie tocmai pentru a accentua aceasta functie care, dupa parerea mea, trebuia implementata de mai multa vreme pe placile de baza cu sunet onboard.


Acestea fiind spuse, speram sa vedem pe piata cat mai curand noile aparitii, desigur, impreuna cu „noua generatie de procesoare Intel”.