15 intrebari la care Google stie sa raspunda rapid

15 intrebari la care Google stie sa raspunda rapid

Deja de 15 ani Google Search face o treaba foarte buna in a ne impresiona cu rezultate la orice cautare. Fara un efort prea mare si prea multe click-uri, serviciul de la care a pornit gigantul din Mountain View este din punctul de vedere al multor utilizatori solutia perfecta pentru a afla raspunsul la intrebari. Din fericire, cu toate ca Google a devenit o companie multilateral dezvoltata, a facut o treaba foarte buna in a nu isi neglija startul. Asadar Google Search a primit actualizari semnificative la intervale regulate de timp.

Google Search

In randurile de mai jos mi-am propus sa atrag atentia asupra unor functii mai mult sau mai putin cunoscute oferite de Google Search. Este vorba de niste intrebari care pana de curand implicau cateva click-uri in plus pentru a duce la un raspuns. Acum, lucrurile s-au schimbat radical, Google stie sa calculeze, sa faca transformari, sa genereze grafice, sa-ti spuna cum e vremea sau cand rasare soarele. Desi nu sunt lucruri revolutionare si fiecare dintre aceste informatii le puteti gasi pe diverse site-uri, partea interesanta vine din modul discret prin care Google a reusit sa le integreze intr-un motor de cautare care la prima vedere a ramas neschimbat inca de la lansare.

Ca o nota suplimentara, multe din functiile prezentate mai jos functioneaza doar daca aveti Google-ul configurat sa va aduca rezultate in limba engleza. Si pe Google.ro aveti parte de rezultate conludente la multe din intrebari, din pacate nu sunt la fel de cuprinzatoare. La intrebarile de matematica de exemplu primiti doar un raspuns numeric, in timp ce pe Google.com vi se afiseaza un calculator pe care il puteti folosi pentru multe alte calcule.

In cazul in care nu ati mai facut-o pana acum, pentru a schimba limba in care utilizati serviciile Google, exista doua solutii. Fie puteti face click pe un buton din partea de jos a paginii intitulat Google.com, fie puteti accesa sectiunea search settings cu un click pe motorasul din coltul din dreapta sus al paginii. De aici, faceti un al doilea click pe languages si selectati English ca raspuns la intrebarea ,,Which language should Google products use?”.

1. Calculator

Poti folosi Google pentru a calcula aproape orice. Este suficient sa introduceti in casuta de cautare o intrebare sub forma 5+23,5/(272*13) si in secunda urmatoare veti primi raspunsul. Probabil pentru ca a fost usor de implementat, de cateva luni, in momentul in care introduceti un calcul pe Google va este afisat si un calculator clasic pe care il puteti folosi asemeni aplicatiilor dedicate de pe PC sau smartphone.

Google Calculator

2. Conversii

Internautii interactioneaza zilnic cu valori din diverse sisteme metrice sau nu. Pentru ca in tara noastra cele mai comune unitati sunt metri, gramele sau gradele Celsius, de cele mai multe ori e nevoie de transformari pentru a intelege o dimensiune, o masa, un volum sau o temperatura.

Google Converter

Pentru asta este suficient sa introduceti o intrebare sub forma “44 degrees f in c” sau “33 pounds in g” si raspunsul va va fi afisat instantaneu. Precum calculatorul de mai sus, si o astfel de intrebare genereaza un modul cu care puteti interactiona prin simple clickuri.

Combinatiile dintre elemente de matematica si unitati de masura se reflecta de asemenea in transformari valide.  Un exemplu pentru acest tip de calcule este “2 miles + 300 feet in km”.

Google Converter oz

3. Conversie Monetara

Pentru ca vedeti pe diverse magazine virtuale preturile in tot felul de monezi, in Google Search puteti introduce atat o transformare simpla de genul “usd to eur” cat si una mai complexa de genul “3 dollars + 60 cents in euros”. Rezultatele sunt afisate prompt si pe langa raspunsul efectiv va este afisat si un grafic al evolutiei respectivului raport de conversie.

Googe Money

4. Internet Protocol

Pana de curand pentru a afla IP-ul calculatorului de pe care imi desfasuram activitatea intram pe whatismyip.com. Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca pe Google este suficient sa introduci “my ip” si vei afla rapid raspunsul cautat.

google ip

5. Meteo

Vremea probabila este de asemenea o intrebare la care iti doresti deseori sa afli raspunsul. Este suficient sa introduci vremea Brasov in Google Search si vei afla prognoza pe urmatoarele 3 zile. Singurul lucru la care trebuie sa fiti atenti este ca limba folosita in intrebare sa fie identica cu limba din Google altfel nu veti primi raspunsul dorit. Folositi weather bucharest pentru limba engleza sau vreamea bucuresti pentru cautarile in romana.

google weather

6. Apus si Rasarit

In cazul in care vrei sa vezi rasaritul pe malul marii sau apusul pe geamul din sufragerie Google iti spune rapid cand trebuie sa fii pe faza. Rasarit Brasov este forma pe care trebuie sa o folositi pentru a afla ora la care rasare soarele in Brasov. Si pentru apus este suficient sa introduceti cuvantul apus urmat de localitatea de interes.

google rasarit

7. Timpul

De multe ori mi se intampla sa vreau sa urmaresc un eveniment dar ora la care a fost programat este in intr-o forma de genul PDT, GMT, Eastern, etc. In cazul in care nu prea va descurcati cu diferentele de fus orar este suficient sa introduceti in Google “Time LA” sau “Time New York” pentru a afla cat este ceasul in acel moment in orice oras de pe glob. Astfel va este mult mai usor sa calculati diferentele.

google fus orar

8. Tracking Number sau AWB

Cu toate ca nu a invatat inca sa lucreze cu AWB-uri de FanCurier, Google te ajuta sa urmaresti cu usurinta un colet pe care trebuie sa-l primesti din SUA sau din orice alta tara. Este suficient sa introduceti pe Google un cod de UPS, USPS sau Fedex si primul link din lista de rezultate va fi catre pagina de urmarire a coletului vostru.

Google ups

9. Dictionar

Desi mi-as fi dorit sa functioneze aceasta functie si in tara noastra, momentan trebuie sa ne multumim doar cu rapunsuri in limba engleza. Utila mai ales cand vreti sa intelegi mai bine sensul unui cuvant in engleza, aceasta functie implica sa introduceti in casuta de cautare termenul define, urmat de cuvantul de interes.

Google Define

10. Trasee Avion

Vreti sa aflati traseul unui avion si daca are intarziere sau nu? Este suficient sa introduceti in Google numele si numarul zborului, ca in exemplul de mai jos.

Google Flight

11. Zboruri

Nici macar pentru complicata activitate a cautatului de zboruri nu mai aveti nevoie de un site sau aplicatie dedicata. Este suficient sa introduceti flight sau flights from orasul x to orasul y si veti avea afisate toate zborurile disponibile din perioada imediat urmatoare. Pe langa numarul zborului aveti afisate durate, companii, aeroportul de pe care decoleaza si pe care aterizeaza.

Google Flight Schedule

12. Populatie

Detaliile legate de populatia anumitor orase sau tari este de asemenea disponibila pe Google printr-o simpla cautare. Introduceti termenul population Romania sau Romania population si vi se va afisa un grafic impreuna cu numarul care va intereseaza. Tot asa puteti afla populatia unui oras sau a oricarei alte tari din lume.

Google Populatie

13. Somaj

Din cate se pare valoarea ratei somajului nu este actualizata la fel de des precum populatia. In orice caz, cuvantul unemployment urmat de numele unei tari va va oferi rata somajului pentru respectiva tara in cazul in care valoarea respectiva a fost facuta publica printr-un document oficial.

Google Somaj

14. Bursa

GOOG sau AAPL sunt prescurtari sub care Google si Apple sunt tranzactionate la bursa. In momentul in care introduceti o astfel de prescurtare in Google vi se va afisa un grafic al evolutiei pretului actiunilor impreuna cu alte cateva informatii. Interesant este faptul ca valoarea actiunilor este afisata in timp real daca introduceti valoarea in timpul orelor de tranzactionare de la bursa din Statele Unite. Dupa cum se poate vedea, captura de mai jos a fost facuta la ora 12:30, moment in care pretul unei actiuni Apple era de 654 dolari.

Google bursa

15. Ecuatii Matematice

Ecuatiile, indiferent de numarul de necunoscute, genereaza niste grafice foarte interesante atunci cand sunt introduse cu rabdare in Google. In plus, puteti naviga pe respectivul grafic, puteti face zoom, iar miscand cursorul peste grafic puteti vedea valoarea unui X si a unui Y, daca este cazul, in respectivul punct.

Google Graph

Citește și: