05 apr. 2012 | 00:26

10 trenduri pentru smartphone-urile actuale

FEATURE
10 trenduri pentru smartphone-urile actuale

10-design-concepts-in-future-smartphones-05

Smartphone-urile din 2012 nu vor mai arata cu siguranta ca cele din 2011. Daca va uitati un pic in urma si apreciati viteza cu care au evoluat lucrurile va veti da seama ca va puteti pregati pentru niste schimbari revolutionare. Mai jos vom incerca sa atragem atentia asupra catorva schimbari care ne vor face telefoanele si mai destepte, si mai performante, si mai utile – toate acestea pana la sfarsitul lui 2012.

icecreamsandwhich

Android 4.0 abia acum castiga teren si incepe sa-si gaseasca locul prin smartphone-uri si tablete. Sistemul de operare pe care Google l-a gandit ca o solutie la fragmentarea platformei Android a facut o treaba foarte buna in a sintetiza ce era mai bun din Gingerbread si Honeycomb.

Din pacate,a venit preinstalat doar pe Galaxy Nexus de la Samsung, iar la cateva luni bune dupa lansarea din octombrie 2011 inca mai avem dificultati in a gasi Ice Cream Sandwich pe altceva. Partea buna? Viitorul suna bine pentru posesorii de terminale cu Gingerbread, pentru ca o mare parte din ei vor face tranzitia la ICS, in timp ce noi terminale cu Android 4.0 sunt anuntate saptamanal. Avand in vedere ca doar Nokia anunta cu surle si trambite terminale cu Windows Phone, Ice Cream Sandwich s-ar putea sa fie platforma anului 2012.

quad core

Febra procesoarelor quad core este „pe vine”, acum, cand smartphone-urile de ultima generatie se lupta mai tare ca niciodata pentru a face fara probleme tot ce face si o tableta, mai ales cand vorbim de aceeasi platforma pe ambele clase de dispozitive – cum se intampla la Android. Pentru a alimenta aceasta cursa, producatorii de chipset-uri creeaza procesoare din ce in ce mai rapide.

Tranzitia logica se face acum catre procesoare quad core. Desi acest fapt este evident, problema vine din numarul de aplicatii care stiu sa profite de o asemenea putere de calcul. Transformer Prime, de exemplu, afisa probleme de performanta pana ce au fost actualizate sistemul de operare si cateva benchmark-uri.

Ar mai fi problema bateriei, un procesor quad core fiind mai solicitant la acest capitol. Chiar si cu aceste mici detalii avute in vedere, daca ne gandim la numarul de terminale anuntate deja pentru 2012, dintre cele high-end predominante vor fi cele cu procesoare quad core.

apps billing

Incepand cu 2008 utilizatorii de smartphone-uri erau obligati sa-si inregistreze cardul de credit sau debit in magazinul virtual de aplicatii pentru face achizitii. In scurt timp insa aceasta situatie nu va mai fi la fel.

Microsoft, Google si chiar si BlackBerry au inceput sa incheie global parteneriate cu operatori de telefonie pentru ca aplicatiile achizitionate sa apara pe factura de mobil. Avand in vedere reticenta multor utilizatori de a-si introduce datele de card in telefon o astfel de metoda ar trebui sa genereze si mai multi adepti pentru achizitii. In unele tari, utilizatorii de Google Play au deja optiunea sa-si treaca achizitiile virtuale pe urmatoare factura, iar RIM intr-un comunicat a mentionat contracte cu 40 de operatori din diverse tari de pe mapamond pentru a face la fel cu achizitiile din BlackBerry App World.

Daca ne gandim la faptul ca in tara noastra de mult operatorii ne ofereau jocuri cu posibilitatea de a le trece pe factura, extinderea respectivului sistem si pentru terminale cu Android, Windows Phone sau BlackBerry nu pare deloc o imposibilitate.

bigger-screen-smartphone

Ecranele mai mari si de o calitate mai buna pe smartphone-uri sunt o certitudine. Desi la momentul lansarii iPhone-ul era destul de mare cu o diagonala de 3,5 inci pentru ecranul sau capacitiv, acum lupta se duce cu diagonale de pana la 5 inci pentru smartphone-urile actuale. Incercand sa creeze o concurenta pentru Galaxy Note, LG Optimus 4X HD sau HTC One X au panouri de 4,7 inci, in timp ce Ascend D Quad si Ascend D Quad XL vin cu 4,5 inci.

Nici rezolutia nu a fost neglijata in ultima perioada, 1280 x 720 pe un smartphone de cativa inci reusind sa afiseze niste imagini spectaculoase, atat statice, cat si in miscare.

Android-Jelly-BeanSa fie oare Jelly Bean viitorul Android? Urmatoarea iteratie dupa 4.0 pentru Android la capitolul numere va fi 5.0, cunoscut deja pe internet ca Jelly Bean. Desi baietii de la Google ne-au obisnuit cu pauze destul de mari intre lansarile versiunilor majore, cu noul OS s-ar putea sa faca o exceptie. In parte datorita faptului ca Windows 8 vrea sa muste un pic si din piata de tablete, in parte din cauza faptului ca Ice Cream Sandwich nu prea vede multi adepti, trecem printr-o perioada in care zvonurile referitoare la Jelly Bean incep sa fie din ce in ce mai omniprezente in mediul online.

Daca ar fi sa plecam urechea la cele mai recente zvonuri, Android 5.0 ar putea aparea chiar pana la finele celui de-al doilea trimestru al acestui an – adica pana in iunie. Din cate se pare, ASUS va fi in prima linie cu noul update.

nokia8082

Camerele foto/video din ce in ce mai performante sunt, de asemenea, o certitudine pentru viitorul apropiat. Pe langa procesoare mai puternice si panouri mai mari, jucatori precum Nokia sau chiar si Apple declanseaza o lupta si pentru cea mai buna camera dintr-un smartphone.

Interesant este insa ca in ceea ce priveste numarul de megapixeli producatorii s-au mai linistit. Acum cursa este pentru tehnologii mai avansate, gen BSI, si procedee de captura mai performante. 808 PureView este cel mai bun exemplu al acestei ideologii. Cu un senzor de 41 mega pixeli, terminalul imortalizeaza scene la o calitate impresionanta dar la rezolutia obisnuita de 8 mega pixeli. HTC, de exemplu a facut progrese in ceea ce priveste timpul de captura, reusind sa reduca aceasta perioada la 0,7 secunde per cadru.

Daca sunteti fotograf de vacanta, cu siguranta nu veti mai investi si intr-o camera foto.

 

nfc-580x464

NFC se lupta sa devina mainstream. Near Field Communication sau NFC, desi a fost subiect de stiri inca de acum cativa ani, are probleme mari de adoptie sau, mai degraba, de utilitate. Practic, aparatele incep sa integreze un senzor compatibil, insa lipseste din pacate ecosistemul. Desi scopul final, cel putin la acest moment, pare sa fie utilizarea tehnologiei pentru plati mobile, scop care va mai dura ceva timp pana va deveni o realitate, este placut sa vezi ca posesorii unor terminale compatibile deja folosesc NFC pentru transferuri rapide si sigure de informatii la distanta mica.

Tehnologia va mai fi folosita in curand pentru preluarea de informatii din tag-uri NFC, asemanator codurilor QR, dar cu volum de informatie mai complex.

Daca totul merge bine, procedura de adoptie ar putea fi grabita prin integrarea tehnologiei NFC in carduri SIM. Ramane sa vedem pana la sfarsitul anului daca vom folosi sau nu o astfel de tehnologie in mod uzual.

lte

LTE sau Long Term Evolution este si ea o tehnologie care face subiectul mai multor stiri. In timp ce din ce in ce mai multi operatori experimenteaza cu tehnologii de comunicatii 4G sau LTE, ruland chiar si niste teste pilot in orase mari, precum Bucuresti,  e placut sa vezi ca in aceeasi perioada apar in comert si primele smartphone-uri compatibile.

Din pacate, costurile de implementare a noii tehnologii LTE in smartphone-uri se reflecta in costuri mari de productie, care la randul lor se reflecta in costuri mari de achizitie, iar acestea din pacate nu se justifica daca reteaua nu ofera infrastructura pentru a profita de viteza sporita. Tegra 3, un chipset actual de la NVIDIA vine fara suport LTE, o realitate care desi este ameliorata de zvonurile ca NVIDIA lucreaza cu parteneri pentru a integra tehnologia 4G, momentan acest lucru nu este valabil.

Desi este greu de spus daca vom vedea si la noi capturi de SpeedTest cu viteze de zeci de MB/s,  nu ne costa nimic sa speram, nu?

dual core

Procesoarele dual core sunt standard. Desi tranzitia de la utilizarea procesoarelor single core la dual core nu a fost foarte rapida, la inceputul anului trecut vedeam deja primele telefoane cu procesoare cu doua core-uri. La ora actuala, telefoanele cu CPU-uri single core tin de 2011, in timp ce dual core-urile sunt standard in 2012. SONY, de exemplu, lanseaza un intreg portofoliu de smartphone-uri dual core si o face cu mandrie, fara sa-si puna problema adoptiei de CPU-uri quad core. Samsung, HTC sau LG lanseaza, de asemenea, o serie de telefoane inteligente cu procesoare dual core doar pentru a confirma ca acesta este trendul actual si, cel mai probabil, va ramane cel putin inca un an de zile.

Practic, cu un ecosistem de aplicatii si sisteme de operare care stiu sa profite de ceea ce inseamna dual core, niciodata nu a fost un moment mai bun pentru achizitia unui astfel de terminal.

MicroSD%20card%20slot,%20card%20sticking%20out%202-420-90

Adio carduri de memorie. Chiar daca foarte multi utilizatori i-au criticat pe cei de la Apple pentru faptul ca au refuzat sa integreze un slot pentru carduri MicroSD, de exemplu, in iPhone-uri si iPad-uri, se pare ca la momentul respectiv Apple a declansat un trend care acum este urmat de multi alti producatori de smartphone-uri. Desi momentan doar terminalele cu Windows Phone vin fara loc de card, producatorii de terminale cu Android se pare ca merg pe aceeasi cale. Recent anuntatele terminale de la Sony si HTC vin fara loc de card.

Cel mai probabil, si companiile producatoare si-au dat seama ca, odata cu creseterea capacitatii disponibile pe terminale recente, prea putini utilizatori mai sunt dispusi sa investeasca intr-un card si ajung sa nu mai profite de cei pana la 32 GB in plus.

In final, nu mai ramane decat sa studiati un pic piata, sa va hotarati pe un model care va place si, de ce nu, sa-l achizitionati la abonament, la oferta sau la mana a doua. Pretul mai ramane singura problema asociata telefoanelor inteligente, insa daca luam in calcul eforturile unor producatori de chipuri precum Intel, Qualcomm, Texas Instruments sau NVIDIA, care se afla intr-o competitie permanenta de a spori rata de adoptie a smartphone-urilor si tabletelor prin preturi competitive, utilizatorii sunt cei care in final au de castigat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele