2.000 de euro pentru un permis de conducere. De unde și-a cumpărat un bărbat din Gorj „dreptul” de a șofa
Un bărbat din județul Gorj și-a cumpărat un permis de conducere la prețul de 2.000 de euro. Polițiștii l-au oprit în trafic, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 673, și au descoperit de unde și-a achiziționat acesta „dreptul” de a șofa.
De unde a obținut bărbatul permisul de conducere, la prețul de 2.000 de euro
După ce a fost oprit în trafic, bărbatul le-a prezentat polițiștilor un document ce părea eliberat de autoritățile italiene. Șoferul impostor a declarat că documentul a fost cumpărat din Italia, în urmă cu doi ani, contra sumei de 2.000 de euro.
În realitate, bărbatul, în vârstă de 32 de ani, din comuna Godinești din județul Gorj, nu avea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Polițiștii i-au întocmit tânărului un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis și uz de fals, potrivit IPJ Gorj.
Ce sancțiune riscă bărbatul care și-a cumpărat permisul de conducere
Potrivit articolului 335 din Noul Cod Penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu are permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.
De asemenea, articolul 323 prevede că folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că acesta este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la doi ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.
Cazul bărbatului din Gorj care a preferat să își cumpere un permis de conducere și să riște închisoarea nu este singular decât să îl obțină legal nu este singular. În urmă cu doi ani, Poliția Română atrăgea atenția pe Facebook că mai multe persoane au cheltuit câte 3.000 de euro pentru astfel de documente contrafăcute.
„Cei interesați de obținerea permisului puneau la dispoziția membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie și un specimen de semnătură. Acestea erau transmise în străinătate pentru întocmirea unor permise false, care erau apoi expediate în România. Ultima etapă era solicitarea preschimbării permiselor de conducere străine cu permise românești.
Până acum, am descoperit 50 de astfel de persoane, care fie au obținut permise românești, fie au depus documentele pentru preschimbarea permiselor în mod ilicit. O parte dintre acestea au fost deja semnalate cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere.
Astăzi, am efectuat 61 de percheziții, în județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Botoșani, Dolj, Constanța și municipiul București și am pus în aplicare 79 de mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite de implicare în acest dosar”, a transmis atunci Poliția Română.