Trucuri nerecomandate
Uneori, trucurile despre care tot citim pe diverse site-uri si care promit ca activeaza unitatea secreta turbo a sistemului nostru si sporesc exponential performantele, oricat ar parea de credibile si de logice, pot sa aiba de fapt efecte negative. Desigur, exista si nenumarate trucuri utile, dar despre acestea puteti citi in tot restul sectiunii. Ce ma intereseaza azi sunt acele sfaturi la care si eu am „muscat” de-a lungul timpului, dar care s-au dovedit a fi, in cel mai bun caz, inutile.
Dezactivarea QoS in Windows XP: Circula zvonul cum ca Microsoft ar fi rezervat permanent 20 de procente din latimea de banda a utilizatorilor pentru Windows Update. Ei bine, Microsoft n-a facut asa ceva, iar multi dintre cei ce au dezactivat QoS sau IPv6 in XP au avu,t in cele din urma, problerme de conectivitate destul de grave.
Rularea de aplicatii pentru defragmentare: La Windows Vista si 7, precum si pe viitor, nevoia de a defragmenta hard discul este aproape inexistenta, intrucat se realizeaza automat. In caz ca folosesti un solid-state drive (SSD), defragmentarea nu doar ca nu este deloc necesara, dar poate chiar deteriora dispozitivele pe baza de memorie flash.
Lansarea Internet Explorer cu add-on-uri: Add-on-urile in sine nu sunt neaparat un lucru rau—ele pot face IE, spre exemplu, sa se comporte precum Firefox-ul. Dar daca vrei sa folosesti Internet Explorer si vrei sa folosesti si add-on-uri, asteapta-te la mai multe blocaje decat de obicei.
Optimizatoarele de RAM/memorie: Simplul fapt ca a existat o ancheta federala in SUA si un articol in care SoftRAM a fost denumit drept „Cel mai prost produs tehnic din toate timpurile” ar trebui sa spuna totul. Dar o sa mai spunem si noi, inca o data. Exista modalitati inteligente de a-ti administra consumul de memorie, dar nu poti obtine ceva (mai mult RAM) din nimic (interfete colorate). Dar simplu fapt ca SoftRAM nu mai apare la vanzare in magazine nu insemna ca nu exista inca destule aplicatii care incearca sa te convinga ca legile fizicii nu se aplica in carcasa sistemului tau.
„Pacaleste” Vista sa booteze folosind mai multe core-uri: Este atat de usor sa presupui ca Microsoft a gresit, nu? Adica a proiectat un intreg sistem de operare, cu varianta pe 64 de biti care nu stie sa foloseasca mai multe core-uri. Din pacate, multe lume a crezut asta, chiar si site-uri mari dedicate tweaking-ului, insa este o mare pacaleala. Poti schimba numarul de core-uri cu care booteaza Vista, dar numai daca vrei sa testezi operarea cu un singur core a unei aplicatii—in toate celelalte cazuri Vista booteaza automat cu ce ai in sistem.
Activeaza SuperFetch in XP: In sistemele Windows noi, SuperFetch accelereaza timpii de incarcare pentru programe si fisiere. Daca incerci sa activezi asta in XP nu faci, de fapt, nici un rau, in afara de a-ti pierde timpul. Nu exista SuperFetch in XP, indiferent la ce setare din Registry umbli.
Curata Windows prefetching: Un alt truc aparent benefic si util, dar in fapt inutil. A curata logul din care Windows afla ce date sa grupeze pentru secventa de boot poate, in cel mai bun caz, sa nu aiba nici un efect sau poate genera intarzieri serioase si tot felul de probleme in secventa de boot.
Reinstalarea periodica a Windows-ului: In principiu, reinstalarea completa a Windows-ului, cu toate aplicatiile si setarile ar trebui sa insemne o revitalizare a sistemului absolut benefica, chiar daca poate dura destul de multe ore si, in functie de complexitatea instalarii, chiar zile. Dar adevarul este ca reinstalarea, fara a avea realmente o problema grava in sistem, nu ajuta cu nimic, intrucat backup-urile si taskurile de mentenanta pot fi setate in asa fel incat sa-ti mentii viteza si usurinta de utilizare chiar ani de-a randul, daca stii ce faci. Reinstalarea Windowsului ajuta, fara indoiala, dar nu este tocmai o masura profilactica
„Curatarea” Registry: Fara indoiala, Windows Registry — locul in care Windows-ul tine minte nevoile specifice ale unei aplicatiii, asocierile fisierelor si enorm de multe alte setari — este o bestie imensa si greu de stapanit si este foarte usor ca aici sa apara tot felul de reziduuri.Daca ai o anumita probema cu o anumit aplicatie, un truc de Registry poate ajuta, fara indoiala. Dar „curateniile” dese nu vor avea drept efect o sporire a vitezei sistemului, intrucat Windows, in pofida temerilor noastre cele mai sumbre, nu sta sa citeasca din Registry decat ce are nevoie, nu si istoriile detaliate ale configuratiei tale hardware sau istori softurilor trecute. Din cand in cand e bine sa faci cate o astfel de „curatenie”, dar nu e cazul sa te obsedeze.
Dezactivarea Shadow Copy sau a System Restore: Nu face asta. Poti sa-ti imaginezi ca nu sunt servicii necesare si esti un maestru a backup-urilor, dar dezactivarea lor nu va accelera Windows-ul si ai putea ajunge la probleme majore cu alte servicii Windows. InIn plus, nu se stie niciodata cand ai putea avea nevoie de System Restore. Daca ai probleme de spatiu, cu Disk Cleanup, un excelent utilitar inclus in Windows poti obtine acel spatiu (sterge punctele de restaurare cu exceptia celui mai recent). Dar daca nu ai problema de spatiu, lasa System Restore in pace.
Dezactivarea serviciilor de care nu ai nevoie: Este, de fapt o chestiune destul de complicata, pentru ca exista multe servicii care ruleaza sub Windows fara sa ai nevoie de ele si chiar si Microsoft recomanda dezactivarea unora dintre ele. Regula de aur ar fi sa nu dezactivezi nici un serviciu pana ce nu stii exact ce face si ce rol joaca in operarea zilnica a calculatorului. Asa ca nu te grabi, citeste, invata si ai grija, ca nu e vremea sa ramai fara… serviciu.