25 ian. 2017 | 17:01

Cum verifici cât de bună este conexiunea la internet pentru gaming și streaming

ACTUALITATE
Cum verifici cât de bună este conexiunea la internet pentru gaming și streaming

Dacă vrei să te uiți la filme online sau să petreci timp pe Skype, ar fi bine să știi cât de bună este conexiunea la internet pentru astfel de activități.

În mod inevitabil, descărcăm conținut de pe internet. Indiferent dacă este vorba de un kit de instalare pentru Windows sau o filmare de la o nuntă, acestea sunt fișiere mari sau foarte mari. Dacă nu ai nevoie de ele imediat, soluția este să le pui seara la descărcat înainte de culcare pentru a nu-ți aglomera rețeaua locală. Peste noapte, nu contează dacă download-ul durează 2 ore, 5 ore sau 8 ore. În schimb, problemele apar în momentul în care cochetezi cu alte tipuri de activități online.

Într-o casă obișnuită, pe lângă un router mai mult sau mai puțin capabil, sunt 2-3 smartphone-uri, unul sau două laptopuri, o tabletă și un televizor sau două conectate la internet. Acestea din urmă, în momentul în care încep să redea fluxuri HD de pe YouTube s-ar putea să îți facă probleme. În funcție de calitatea serviciului de streaming pentru care optezi, viteza conexiunii la internet s-ar putea să devină o frustrare constantă. Este adevărat că în România cei mai mulți dintre noi au conexiuni de mare viteză, dar un router slab nu este capabil să transmită mai departe acea performanță.

Pentru a înțelege mai bine cine este de vină pentru problemele pe care le ai cu conectivitatea la internet, ar fi bine să folosești un serviciu precum cel realizat de curând de SourceFourge. Accesibilă la adresa sourceforge.net/speedtest, noua aplicație web folosește HTML5 pentru a putea fi folosită în aceleași condiții pe smartphone, tabletă sau PC. Butonul marcat Test Now este cât se poate de evident în centrul ecranului și trebuie apăsat pentru a vedea cât de bună este conexiunea la internet. La final vei vedea o serie de parametri aferenți conexiunii la internet și vei ști exact ce activități poți întreprinde online. În cazul meu, Netflix, Hulu, YouTube sau Skype funcționează în condiții optime, dar latența obținută nu este recomandabilă pentru sesiuni de gaming.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele