Un nou test de sânge ar putea detecta proteinele infecțioase
Un nou test de sânge poate detecta chiar și cantități mici de proteine infecțioase, numite prioni, arată două studii recente.
Boli prionice incurabile, cum ar fi boala vacii nebune (ESB) la bovine și varianta bolii Creutzfeldt-Jakob (vCJD) la oameni, rezultă dintr-o proteină creier numită PrP, care se răsucește într-o formă de prion și care distruge celulele nervoase din creier. Peste 30.000 de oameni din Marea Britanie ar putea fi purători de prioni, cauzatori de vCJD. Aceștia se pare că au contactat boala în urma consumului de carne de vită. Oficiali din sănătate spun că boala ar putea fi transferată, neintenționat, de la persoanele sănăătoase la cele bolnave, prin transfuzia de sânge, anunță The Telegraph.
În testul detaliat pe 21 decembrie în Science Translation Medicine s-au descoperit nanomărgele magnetice acoperite cu plasminogen – o proteină în care prionii intră și îi prinde acolo. Prin spălarea mărgelelor, acestea scapă de restul substanțelor din sânge. Cercetatorii au adăugat apoi PrP normal în mărgele. Dacă orice prion rămâne blocat în mărgele, proteinele infectate vor converti PrP la forma prionică, iar acesta se va lipi, de asemenea, de mărgele. După mai multe runde, cercetătorii ar putea amplifica semnalul suficient pentru a detecta prionii vCJD ale tuturor persoanelor implicate în studiu și care au această boală.
Nu există oameni sănătoși sau oameni cu alte boli degenerative ale creierului (inclusiv Alzheimer și Parkinson), în nici unul dintre studii aceștia nu au prezentat dovezi ale proteinelor infecțioase prezente în sângele lor. Doar unul dintre cele 83 de persoane cu o formă sporadică a bolii Creutzfeldt-Jakob a fost testat pozitiv. Aceste rezultate indică faptul că testul este specific formei prionice vCJD, astfel încât este nevoie de un alt test pentru a detecta boala sporadică.
În două cazuri, cercetătorii au detectat prioni în probele de sânge recoltate la 31 și respectiv 16 luni de când oamenii au dezvoltat simptome vCJD.