07 nov. 2016 | 19:21

Motivul pentru care americanii nu se pot folosi de cea mai performantă navă a lor

ȘTIINȚĂ
Motivul pentru care americanii nu se pot folosi de cea mai performantă navă a lor

Distrugătorul american USS Zumwalt (DDG-1000) presupune costuri pe care nici cea mai puternică armată din lume nu și le permite.

În cazul în care nu sunteți la curent cu cele mai noi arme ale americanilor, trebuie să știți că aceștia au investit enorm în flota lor pe parcursul ultimilor ani. Și nu ne referim aici doar la impresionantul portavion din clasa Gerald R. Ford, ci și la excepționalul distrugător USS Zumwalt (DDG-1000). Din punct de vedere tehnic, acesta din urmă este, probabil, mai performant decât orice altă navă din aceeași clasă utilizată în acest moment.

Iar când vine vorba de armamentul său, cheia este reprezentată de muniția LRLAP (Long Range Land-Attack Projectile) utilizată de cele două tunuri ale sale. Aceasta este atât de precisă, încât ar putea lovi ținte aflate la aproximativ 130 de kilometri distanță fără a cauza pagube colaterale semnificative.

Din păcate, însă, se pare că acestea nu vor fi utilizate foarte mult în viitorul apropiat. Inițial, marina dorea să achiziționeze nu mai puțin de 28 de distrugătoare de acest fel. Între timp, însă, o mare parte a comenzii a fost anulată, iar americanii nu mai vor acum decât trei nave. În aceste condiții, prețul proiectilelor a crescut enorm, ajungând acum la 800.000 de dolari pentru fiecare bucată.

Mai mult decât atât, muniția LRLAP este în prezent singura care poate fi folosită de tunurile AGS de 155 de milimetri de pe distrugător. În prezent, Marina Americană ar vrea să înlocuiască tunurile, însă decizia respectivă nu a fost încă aprobată de către conducere. Americanii ar vrea să apeleze la soluții oferite de către alte companii din industria apărării, care nu ar presupune sacrificii financiare atât de mari.

Conform Wikipedia, distrugătorul este o navă militară rapidă armată cu artilerie, rachete și torpile, destinată lovirii torpiloarelor și submarinelor inamice, precum și escortării navelor proprii care nu se pot apăra.