07 nov. 2016 | 10:54

Aerul din acest oraș este atât de toxic, încât oamenilor li se cere să rămână în case

ACTUALITATE
Aerul din acest oraș este atât de toxic, încât oamenilor li se cere să rămână în case

Guvernul indian a declarat stare de urgență la nivel național, pentru că nivelul de poluare din aer din capitala New Delhi a atins un nivel de 16 ori mai mare decât limita de siguranță.

Din acest motiv, 1.800 de școli s-au închis, tocmai pentru a ține copiii cât mai mult în casă, iar oamenii au început să migreze din ce în ce mai mult în afara orașului. Arvind Kejriwal, ministrul Delhi, a numit orașul „o cameră de gazare”. Poate că sună exagerat, dar orașul se află în zona roșie a Indexului de Calitate a aerului de o săptămână, iar lucrurile se înrăutățesc. Guvernul le-a cerut oamenilor să părăsească casele cât mai puțin posibil, mai ales dacă au probleme de sănătate. Potrivit oficialilor, nivelul de poluare a crescut din cauza arderii miriştilor, după recoltarea culturilor.

Când cercetătorii măsoară nivelul de poluare din aer, iar două tipuri de particule în calcul: PM10 și PM2.5. Limitele de siguranță pentru aceste particule ar fi 100 de μg/m3, respectiv 60 de μg/m3, dar chiar și în această cantitate reprezintă o amenințare. În New Delhi, aceste niveluri au ajuns la 876 de μm/m3, respectiv 680 μm/m3, potrivit Science Alert.

India are cea mai mare incidență a bolilor sistemului respirator, drept dovadă a faptului că situația critică nu e o glumă. Există și dovezi ale faptului că particulele metalice din arderea combustibilului ar putea provoca Alzheimer. Ceea ce e și mai îngrijorător e că în martie, New Delhi era unul dintre cele mai poluate orașe din lume, dar nu în acest stadiu. PM2.5 încă de afla la 153 μg/m3. Involuția situației se poate vedea și în fotografia de mai jos: