01 nov. 2016 | 15:10

În curând, inteligențele artificiale și-ar putea explica deciziile

ACTUALITATE
În curând, inteligențele artificiale și-ar putea explica deciziile

Chiar dacă ne place sau nu, inteligențele artificiale sunt din ce în ce mai aproape de a fi replici ale creierului uman. 

Deep learningul a generat avansări remarcabile în procesarea limbajului natural, viziunea computerelor și alte zone similare”, a spus Tommu Jakkola, expert în inginerie electrică și știință computerizată în cadrul MIT, citat de Digital Trends. Acesta a mai spus că flexibilitate sistemelor din acest moment ar fi fost suficientă dacă erau încă în stadiul de experimente de laborator, dar nu sunt. Inteligențele artificiale sunt din ce în ce mai ancorate în viața reală, de aici și nevoia de a le înțelege cât mai bine modul de funcționare.

În ceea ce privește luarea de decizii sau formularea predicțiilor de către inteligențele artificiale, sunt situații în care pot exista consecințe pentru oameni. Un nou proiect al Laboratorului pentru Inteligență Artificială și Știință Computerizată din cadrul MIT vrea să arate că e posibil să antrenezi rețelele neurale în așa fel încât să nu ofere pur și simplu predicții și clasificări, ci să le și explice rațional.

Pentru realizarea studiului, experții au examinat rețele neurale care fuseseră antrenate pentru a procesa date în format de text. Rețeaua a fost divizată în două module: unul care extrăgea segmente de text și le evalua în funcție de lungime și coerență și unul setat pentru a face predicții și clasificări.

Datele au vizat un set de review-uri de pe un site în care utilizatorii dădeau rating pentru diverse sortimente de bere. Cercetătorii au inclus în studiu atât review-ul text, cât și numărul de stele aferent. Astfel, au reușit să facă sistemul de inteligență artificială să prezică cu o acuratețe foarte mare ratingul primit de fiecare sortiment de bere în parte. Mai precis, cu o acuratețe 96% în ceea ce privește modul în care arată și 95% în ceea ce privește aroma.

Studiul este în fază incipientă, dar ar putea genera o avansare uimitoare în ceea ce privește sistemele cu inteligență artificială, care ar putea să își justifice deciziile într-un mod care să aibă mai mult sens pentru oameni.