30 oct. 2016 | 01:17

Cum sunt transportate deșeurile nucleare către depozite [VIDEO]

ACTUALITATE
Cum sunt transportate deșeurile nucleare către depozite [VIDEO]

Cu deșeurile nucleare ne putem deja imagina că nu e de joacă, dar se întâmplă foarte rar să avem ocazia cum este efectuat un astfel de transport.

A scăpa de orice fel de gunoi este o povară, mai ales când vine vorba și de sortare sau de reciclare. Cu toate acestea, lucrurile pe care le avem de făcut sunt infime în comparație cu modul în care sunt transportate deșeurile nucleare către un depozit. De la o centrală și până la locul de depozitare, astfel de materiale trebuie transportate tot pe drumurile publice, dar sarcina nu este deloc una ușoară.

Videoclipul de mai sus ne arată cât de complex este un convoi care transportă deșeuri nucleare și care reușește să blocheze un drum întreg. După ce combustibilul nuclear este folosit în interiorul unui reactor, generând căldură și apoi, electricitate, acesta trebuie schimbat, deoarece își epuizează capacitățile, rămânând doar radioactiv și extrem de fierbinte.

Deșeurile nucleare sunt introduse într-un recipient special, care să prevină scurgerile de radiații pe parcursul transportului, iar apoi sunt duse într-unul dintre locurile special amenajate pentru depunere. În Statele Unite, de unde provine și videoclipul, astfel de facilități sunt construite sub pământ, sau chiar în interiorul munților.

Remorca pe care este amplasat containerul special pentru deșeurile nucleare este una construită în acest scop și are 24 de punți separate, având un total de 96 de roți. Poate că pare mult, dar o imagine a unui sticker aflat pe container ne arată greutatea acestuia. Containerul cântărește 150 de tone, astfel că e lesne de înțeles de ce este nevoie de o remorcă atât de complexă pentru a-i face față. Cu siguranță, și camionul care trage remorca este unul extrem de puternic, pentru a se putea pune în mișcare atunci când convoiul trebuie să avanseze, arată și jalopnik.com.