06 oct. 2016 | 10:50

Durata maximă de viață a oamenilor a fost deja atinsă

ACTUALITATE
Durata maximă de viață a oamenilor a fost deja atinsă

Un studiu efectuat recent sugerează că nu putem extinde durata maximă de viață dincolo de limitele atinse deja de cei mai bătrâni oameni din lume.

Începând cu secolul al 19-lea, speranța de viață a oamenilor a crescut constant, mulțumită sistemului de sănătate consolidat, a dietelor îmbunătățite, a mediului înconjurător și nu numai. Spre exemplu, copiii născuți în SUA acum pot trăi aproximativ 79 de ani, în timp ce americanii născuți în 1900 aveau o speranță de doar 47 de ani, în medie.

”Demografii, dar și biologii, consideră că această creștere a duratei maxime de viață nu se va opri prea curând”, afirmă Jan Vijg, conducătorul studiului și profesor de genetică la Albert Einstein College of Medicine. ”Dar datele noastre arată că plafonul a fost deja atins în anii 1990.”

Dr. Vijg și colegii săi au analizat date din Human Mortality Database, ce adună laolaltă statistici din 40 de țări. Studiul arată că oamenii înregistrează o creștere a speranței medii de viață, cu cât sunt născuți mai recent, dar oamenii cu vârste de peste 100 de ani nu mai înregistrează progrese, indiferent de anul în care s-au născut, conform sciencedaily.com.

Cercetătorii au analizat date de la International Database on Longevity, într-o fază ulterioară, studiind persoanele care aveau peste 110 ani, între 1968 și 2006, și care locuiau în SUA, Franța, Japonia și Marea Britanie, țările cu cel mai mare număr de supercentenari. Vârsta la momentul decesului a înregistrat progrese între 1970 și începutul anilor 1990, dar în jurul anului 1995 a atins un platou.

Platoul a fost atins în 1997, mai exact, când Jeanne Calment, cea mai bătrână persoană din lume, a murit la vârsta de 122 de ani.

Folosindu-se de datele obținute, cercetătorii au descoperit că, în medie, durata maximă de viață este de 115 ani, și că limita absolută ar fi de 125 de ani.

”Progresul împotriva bolilor cronice și infecțioase poate prelungi speranța medie de viață, dar nu și pe cea maximă”, afirmă Dr. Vijg. ”Deși e posibil ca noi descoperiri să ne infirme studiul în viitor, cercetările ar trebui să schimbe dramatic variantele genetice care determină durata maximă de viață”, concluzionează acesta.