22 sept. 2016 | 03:30

Cum scapi de toate promoțiile și reclamele din Windows 10

TUTORIALE
Cum scapi de toate promoțiile și reclamele din Windows 10

Reclamele din Windows 10 reprezintă o sursă constantă de stres, mai ales după ce ai investit 200 de dolari în achiziția unei licențe. Există însă mai multe soluții pentru a scăpa de ele.

Timp de mai bine de un an, utilizatorii de Windows 7 și Windows 8 și-au putut instala cea mai recentă versiune a sistemului de operare Microsoft, fără nici un fel de costuri evidente. Dacă te așteptai însă ca orice sursă de stres și emoție atașată platformei Windows timp de câteva decenii să fie ștearsă cu buretele, te-ai înșelat. Microsoft trebuia să câștige niște bani din fiecare instalare de Windows și a decis să o facă printr-o serie de reclame ascunse în fiecare colț al SO-ului. Cu toate că unele dintre ele sunt mai discrete, în timp ce altele sunt mai agresive, important este că puteți scăpa de marea lor majoritate.

windows-10-ecran-blocare-spotlight

Reclamele din Windows 10 ce vă sunt servite pe ecranul de blocare sunt unele dintre cele mai evidente și, chiar dacă ar putea ilustra niște jocuri ce vă încântă, au mari șanse să vă frustreze. Nu este deloc exclus să vă placă Rise of the Tomb Raider sau Quantum Break, dar este pic ciudat se vedeți imagini din respectivele jocuri când porniți PC-ul.

Pentru a preveni afișarea lor, faceți click pe Start și intrați în Settings. La secțiunea Personalization, alegeți din partea stângă Lock screen. Aici este foarte important să alegeți ca Background o imagine preferată sau un slideshow. Atâta timp cât va rămâne bifat Windows Spotlight, așteptați-vă la ce este mai rău. Debifarea ,,Get fun facts, tips and more from Windows and Cortana on your lock screen” este de asemenea recomandabilă.windows-10-sugestii-start

Cum scapați de aplicațiile recomandate din Windows 10

În urmă cu câțiva ani, în bara de Start, găseați doar câteva utilitare din Windows, ascunse prin câteva zeci de programe instalate de voi. În Windows 10, raportul de forțe s-a schimbat radical. În spatele conceptului de aplicații sugerate, în partea dreaptă a meniului de start sunt afișate foarte multe aplicații contra cost de care, aparent, aveți nevoie. Modul în care sunt listate, v-ar face să credeți că le aveți deja. În practică, multe dintre ele implică investiții importante, pe lângă faptul că ocupă foarte mult spațiu.

Pentru a scăpa de cea mai mare parte a aplicațiilor recomandate din Start, deși nu de toate, intrați din nou în Settings la Personalization. În partea stângă, aveți treabă cu Start. Debifați ,,Occasionally show suggestions in Start.” și, eventual, reporniți sistemul. windows-10-get-tips

Scăpați de sfaturi inutile și sugestii în Windows 10

Dacă vă luați după modul agresiv în care vă sunt servite notificări cu actualizări și sfaturi în Windows 10, ați fi tentați să credeți că nu ați mai folosit niciodată un PC cu Windows. Subit, trebuie să învățați totul din nou. Cele mai drăguțe sunt recomandările prin care sunteți aproape obligați să folosiți Microsoft Edge în defavoarea Google Chrome.

Pentru a dezactiva recomandările gigantului din Redmond în materie de Windows tips, aveți din nou nevoie să intrați în Settings, la secțiunea System. În partea stângă, la Notifications & Actions, debifați Get tips, trick and suggestions as you use Windows.

Cortana s-ar putea să vă supere destul de tare, mai ales când țopăie pe bara de start, încercând să vă tenteze să interacționați cu ea. Pentru a o liniști, dați click pe butonul de căutare de la baza butonului de start. Acela este aferent Cortana. Odată ajunși aici, ar trebui să interacționați cu un buton marcat Settings. Nu uitați să debifați opțiunea Taskbar Tidbits. În altă ordine de idei, este destul de complicat să dezactivați pentru câteva zile Cortana. Iar când vine vorba de ștergerea contului, mai bine vă luați gândul de la acel proiect, deoarece este aparatul tehnic imposibil de executat. Până și la Windows 10 Anniversary Update, din meniul de start, Settings – secțiunea Taskbar Tidbits, Cortana este mai persistent ca niciodată. windows-10-office

Invitațiile la Office și Skype trebuie șterse

Nu trece foarte mult timp de la instalarea Windows 10, până sunteți întâmpinați de un utilitar intitulat Get Office. Acesta din urmă, speră să vă instalați suita Office 365 cu toate aplicațiile aferente. Get Office poate fi eliminat cu click dreapta pe numele său din bara de start, urmată de un click pe Uninstall. Doar notificările, pot fi eliminate din Settings – System – Notifications & Actions. Căutați Get Office în lista de rezultate. Bifați No în dreptului numelui ei sau, mai sigur, alegeți Uninstall.

Tot din fabrică, utilizatorii de Windows 10 se trezesc cu Candry Crush Soda Saga și Minecraft: Windows 10 Edition. Nu contează dacă sunteți sau nu gameri. Acestea vor fi automat instalate pe computer, ca o parte componentă din Microsoft Consumer Experienece. Până la Anniversay Update, exista o cale rapidă pentru a scăpa rapid de toate aplicațiile recomandate și jocurile din Start, inclusiv FarmVille 2: Country Escape. Cel mai simplu, chiar dacă nu v-ați instalat toate actualizările și programele din Windows, este să faceți click dreapta în bara de start pe Pin-urile nedorite și să optați pentru Unpin from Start sau Uninstall. Dacă vreodată v-ați răzgândit și vă doriți una dintre aplicațiile dezactivate anterior, este suficient să intrați în AppStore și să le căutați.

Ca un mic detaliu nu foate evident, aplicațiile Store și Xbox se pot transforma în reclame direct în bara de start, chiar și dacă nu vă dați seama. Această funcție se datorează conceptului de Live Tiles și se reflectă într-o icoană de aplicație animată. Pentru a o dezactiva și, implicit, a scăpa de reclame, faceți click dreapta pe Store, de exemplu și, din meniul contextual More, alegeți Turn live tile off.

windows-10-live-tiles

Aveți grijă să nu deveniți fani Microsoft Solitaire. Cel mai ciudat și agresiv gest al celor de la Microsoft implică introducerea jocului Soilitaire în Windows 10 pe bază de abonament. Dacă vreți să scăpați de reclame în bătrânul joc, trebuie să achitați 10 dolari pe an. La fel este și în cazul Minesweeper, pe care îl găsiți gratuit în Store, dar vine cu reclame. Ca alternativă la Solitaire, este suficient doar să scrieți cuvântul Solitaire într-o căutare Google și, automat, veți începe un joc. Solitaireforfree.com și minesweeperforfree.com sunt alte surse de Solitaire și Minesweeper pe care le puteți experimenta absolut și complet fără reclame.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele