19 sept. 2016 | 16:12

Olandezii vor să introducă bărcile autonome

ACTUALITATE
Olandezii vor să introducă bărcile autonome

În condițiile în care toți oamenii se concentrează asupra mașinilor autonome, olandezii și-au îndreptat atenția asupra bărcilor autonome.

De curând, cei de la Uber au demarat un program în cadrul căruia testează mașini autonome pe străzile din Statele Unite ale Americii. Însă orașe precum Amsterdam, unde un sfert din suprafața totală a orașului este ocupată de ape, nu sunt foarte interesante de asemenea proiecte. Având în vedere cei peste o sută de kilometri de canale din interiorul orașului, nu ar trebui să fim mirați de planurile olandezilor de a introduce bărci capabile de a se pilota singure.

Astfel, Institutul pentru Soluții Metropolitane din Amsterdam a anunțat o inițiativă, al cărei scop este explorarea rolului pe care l-ar putea avea asemenea bărci. ”Imaginați-vă o flotă de bărci autonome pentru transportul de bunuri și persoane. Dar gândiți-vă, de asemenea, la infrastructura temporară plutitoare, precum poduri sau scene amplasate la comandă, care pot fi asamblate și dezasamblate în doar câteva ore”, a menționat unul dintre cei implicați în programul de cercetare.

Programul se numește ”Roboat” și este desfășurat de către două universități din Olanda, alături de cercetători din cadrul MIT, din Statele Unite ale Americii. Conform publicației The Verge, ei beneficiază de 25 de milioane de dolari pentru a-și finanța proiectul și își doresc să introducă primele bărci-robot plutitoare pe canalele din Amsterdam în anul 2017.

De asemenea, programul Roboat ar putea ajuta la crearea unor roboți speciali, care ar avea rolul de a acumula unele date importante în domeniul sănătății publice. După cum a declarat chiar directorul Institutului pentru Soluții Metropolitane din Amsterdam, roboții din rețeaua de canalizare pot extrage anumite probe, pentru a înțelege modul în care se răspândesc anumite boli.

Acesta a mai menționat că în jur de 60% din populația planetei trăiește în zone de coastă și în delte, aceasta fiind responsabilă pentru 80% din producția economică. Mai mult decât atât, sune șanse mari ca nevoia de bărci autonome să crească, întrucât nivelul mării va crește în anii următori.