05 aug. 2016 | 11:53

De ce este preferabilă o versiune Windows pe 64 de biți

ACTUALITATE
De ce este preferabilă o versiune Windows pe 64 de biți

După cum probabil știți deja, Windows este disponibil în ziua de azi în două versiuni: pe 32 de biți și pe 64 de biți.

Între aceste două versiuni, există câteva diferențe, însă de departe cea mai importantă este cea legată de modul în care procesorul unui calculator gestionează RAM-ul. După cum scrie și pe site-ul celor de la Microsoft, versiunea pe 64 de biți poate recunoaște o cantitate mai mare de RAM decât cea pe 32 de biți.

În aceste condiții, ar putea fi ciudat faptul că Windows 10, noul sistem de operare al companiei din Redmond, este disponibil în ambele versiuni. Însă, după cum scriu și cei de la PC World, Microsoft încă mai are 71 de milioane de utilizatori de Windows pe 32 de biți în toată lumea. În condițiile în care ar distribui doar Windows pe 64 de biți, Microsoft ar putea să-i izoleze pe respectivii clienți, care ulterior ar putea opta pentru sistemul de operare creat de Apple.

Pentru a afla ce tip de Windows folosiți, nu trebuie decât să faceți click dreapta pe pictograma Windows din stânga jos, iar apoi încă unul pe ”System”. În dreptul textului ”System Type” va fi menționată versiunea sistemului de operare și cea a procesorului. În cazul în care nu aveți un PC extrem de vechi, cel mai probabil, beneficiați de un procesor pe 64 de biți (necesar pentru rularea unui sistem de operare pe 64 de biți).

După cum am spus, principala diferență între cele două sisteme de operare este cantitatea de memorie pe care o pot administra. Windows pe 32 de biți, de exemplu, nu poate recunoaște decât 3,5GB RAM, inclusiv placa video. În cazul în care aveți o placă video de 1GB, nu veți rămâne decât cu 2,5GB. Lucrurile pot deveni chiar și mai rele în cazul în care beneficiați de mai multe plăci, legate prin SLI sau Crossfire.

Chiar și mai neplăcut este să aveți o cantitate mai mare de 4GB RAM, de care să nu vă puteți folosi la maximum din cauza limitărilor. Astfel, în cazul în care vă folosiți de un Windows pe 32 de biți și vreți să faceți pasul către Windows 10 pe 64 de biți, va fi nevoie de o formatare și de o reinstalare a sistemului de operare.