14 iul. 2016 | 14:27

Uită de dilema ”oul sau găina”: cum au reușit japonezii să crească un pui

ȘTIINȚĂ
Uită de dilema ”oul sau găina”: cum au reușit japonezii să crească un pui

Un grup de studenți japonezi au reușit să crească un pui de găină într-un mod unic.

Doar pentru că oul este spart, nu înseamnă că puiul din el nu va mai lua naștere. Asta au demonstrat de curând un grup de studenți din Japonia în cadrul unui experiment ciudat. Aceștia au scos conținutul unui ou din coajă și, în urma unui proces nu foarte complex, au reușit să creeze un pui de găină perfect normal. Însă trebuie totuși să menționăm că aceasta nu este o idee nouă.

Posibilitatea de a da naștere unui pui de găină în afara cojii protectoare a unui ou a fost descrisă în urmă cu aproximativ doi ani de zile de oamenii de știință. Proiectul actual a fost desfășurat în cadrul liceului Oihama din Japonia și a presupus o aerisire corespunzătoare a conținutului oului și administrarea unor suplimente de calciu.

Ouăle folosite în videoclipul pe care îl puteți vedea mai sus au fost achiziționate dintr-un supermarket, sparte și plasate într-un vas pregătit special pentru acestea. ”Dacă obținem o creștere normală, această metodă ar putea ușura procesul de manipulare a embrionilor, necesar anumitor studii. Ar putea, de asemenea, să ajute la cultivarea de țesuturi”, scrie în materialul publicat în 2014.

Dintre cele 14 experimente efectuate, 8 s-au dovedit de succes. Și, pentru că tot ne aflăm la capitolul experimentelor care includ ouă, vă amintim că în urmă cu ceva vreme, cercetătorii au reușit să ”desfiarbă” un ou. Și, cu toate că nu pare atât de impresionant la prima vedere, procedeul prin care oul a fost adus la starea inițială poate fi folosită pentru a reduce costul tratamentelor pentru cancer și va ușura procesul de obținere a anumitor alimente.

Cercetătorii americani și australieni au descoperit cum pot aduce proteinele din albuș la starea inițială, permițându-le să formeze aceleași structuri ca înainte de fierbere. Cu toate că pentru acest experiment s-a folosit un ou de găină, oamenii de știință sunt de părere că mai multe tipuri de proteine vor reacționa la fel.