07 iul. 2016 | 11:27

Americanii au distrus o minune geologică fără să-și dea seama

ȘTIINȚĂ
Americanii au distrus o minune geologică fără să-și dea seama

Guvernul din California a cauzat distrugerea unei minuni geologice.

Timp de ani de zile, un banal trotuar din statul american California a atras oameni de știință, studenți și numeroase alte persoane interesate de geologie. Motivul este unul cât se poate de ciudat. De câteva decenii încoace, două secțiuni ale asfaltului s-au îndepărtat în continuu una de cealaltă, dând naștere unei imagini extrem de ciudate.

Cauza este una care poate fi explicată foarte simplu: trotuarul se află pe falia Hayward, una dintre cele cele mai importante din zona golfului San Francisco. Din câte se pare, aceasta este aproape paralelă cu falia (sau paraclaza) San Andreas, fiind considerată o parte a sistemului de falii, care stă la granița din plăcile tectonice nord-americană și pacifică.

Mișcarea pământului de-a lungul faliei, în diverse direcții, a dat naștere ”minunii geologice” din asfaltul din California. Mișcarea respectivă este, într-adevăr, una seismică, însă din cauza vitezei extrem de reduse cu care se produce și subtilității, nu este resimțită. De obicei, ”rezultatele” sale sunt văzute în construcții realizate de oameni, precum șosele sau clădiri, care nu au capacitatea de a se adapta la modul în care se deplasează pământul sub ele.

 

 

De curând, ruptura din asfalt care a atras atât de mulți oameni a fost distrusă de către autorități, pentru a face loc unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Desigur, oficialii au declarat că nu au fost informați în legătură cu importanța acelei zone. În caz contrar, ar fi putut alege o abordare diferită sau ar fi studiat zone înainte de a efectua orice modificare.

 

Pe site-ul United States Geological Survey puteți accesa o serie de imagini realizate în urmă cu ceva vreme, iar o aici puteți vedea o galerie cu fotografii realizate în anul 1970. Falia Hayward este una dintre cele două falii care au cele mai mari șanse de a produce un cutremur.