29 iun. 2016 | 18:13

Poate cel mai important documentar al fotografiei românești va fi gata în 2016

VIDEO
Poate cel mai important documentar al fotografiei românești va fi gata în 2016

Despre Costică Acsinte ai aflat în urmă cu un an, când fotografiile sale au ajuns într-o expoziție. Acum, munca sa de câteva decenii va fi asamblată într-un documentar regizat de Radu Jude.

În esență, Costică Acsinte a fost un fotograf anonim din Slobozia decedat înainte de Revoluţie. A doua viață a sa a început după ce un fotograf amator și pasionat de această artă i-a descoperit arhiva și a început să le digitalizeze. Acum, încă își trăieşte momentele de glorie, ba chiar una mondială, la peste trei decenii după moarte.

Colecția sa surprinde însă, în cadre simple, viața oamenilor de atunci, de la săraci la bogați, de la femei la bărbați și copii, de la armată la ședințele foto în studio. Aceste fotografii sunt, după cum au fost denumite de jurnalistul Mihnea Măruță, cutii ale memoriei neamului.

Costică Axinte (botezat Constantin Acsinte) s-a născut la 4 iulie 1897 în satul Perieţi şi a vrut să fie aviator. Nu a reuşit să treacă toate examenele şi a „zburat“ la regimentul de fotografi, unde a învăţat primele lucruri în această meserie. A devenit fotograf pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial şi după care a mai rămas o vreme pe lângă echipamentele de luptă, în special pe lângă avioane, pasiunea sa.

2 imagini: portrete, Amara

În iunie 1920, cu titlul „Album. Grupul 3 Aeronautic. Fotografii din Războiul Mondial anii 1916-1917-1918-1919. Sergent fotograf, Acsinte Constantin“, semna albumul în care strângea 363 de poze din primii săi ani drept fotograf. După retragerea din armată a revenit în Slobozia unde şi-a deschis propriul studio pe care l-a denumit „Foto Splendid“.

Acel album cu poze din armată a ajuns în colecţia Muzeului Judeţean Ialomiţa şi a fost păstrat neştiut timp de 23 de ani de la moartea lui Acsinte. De fapt, marea sa colecţie de fotografie a fost uitată timp de peste două decenii, vreme în care familia şi urmaşii săi au tras speranţe că pot obţine bani de pe urma acesteia. Nu s-a întâmplat asta, iar negativele au ajuns în colecţia muzeului din Slobozia începând cu 1986.

757 Scenă de tîrg

Toate aceste detalii despre Costică Acsint, inclusiv imagini care documentează viața simplă din România acelor ani, vor fi strânse în noul proiect cinematografic semnat Radu Jude. Acest documentar combină aproximativ 2.000 de fotografii din cele 7.500 ale colecției Costică Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune, se arată într-un comunicat al companiei de producție românești.

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuțiu, iar consilierea tehnică este asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte. Potrivit producătorului Ada Solomon, documentarul va fi finalizat în această toamnă. De Jude probabil ai auzit odată cu „Aferim!“ (2015), care i-a adus Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale.

„Costică Acsinte trăiește azi în fiecare dintre fotografiile pe care le-a realizat.

Le privim și, de fapt, îl privim pe Acsinte în ochi și în același timp vedem prin ochii lui privirile celor fotografiați de el. Devenim martorii unor fragmente de viață la care Acsinte a fost martor. Un joc al memoriei și amintirilor ce se multiplică la infinit. Amintirile lui devin, de acum, și amintirile noastre”, spune fotograful Cristian Crisbășan despre fotografiile realizate cu decenii bune în urmă. El semnează postfața ediției speciale a cărții „Viața socială”, cu texte de Ana Barton, din colecția „Foto Splendid/Colecția Costică Acsinte”. Acest volum a fost publicat în urmă cu un an.

Povestea completă a lui Costică Acsinte este pe site-ul „Adevărul“ și un rezumat al acesteia este în videoclipul de mai sus.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele