04 iun. 2015 | 11:49

Fotografiile realizate de Costică Acsinte în secolul trecut surprind perfect esența vieții românilor

VIDEO ENTERTAINMENT

Costică Acsinte este un fotograf român despre care a început să se vorbească foarte mult în urmă cu câțiva ani. El a fost unul dintre primii fotografi profesioniști ai României și a lăsat moștenire un fond impresionant de imagini care surprind viața obișnuită a românilor.

Colecția lui Costică Acsinte a început să fie digitizată în 2013 de către Cezar Popescu. Acum, o parte dintre fotografii sunt adunate în volumul „Viața socială” din colecția „Foto Splendid/Colecția Costică Acsinte”.

Colecția „Costică Acsinte” este și primul proiect românesc inclus în Flickr Commons. Acesta este un program inițiat de Flickr, platformă deținută de Yahoo!, care adună la un loc poze de la diverse instituții de profil, fotografii pentru care nu mai există nici o limitare din punct de vedere al proprietății intelectuale și oferă o expunere mai mare acestor colecții. Colecția „Costică Acsinte” a reușit, la aproape un an după mediatizare, să ajungă la peste 1,7 milioane de vizualizări pe Flickr.

Volumul „Viața socială” este publicat de Editura Filos și este disponibil la un preț de 30 de lei. Există și o ediție specială, cu o prefață și texte semnate Ana Barton. Aceasta are un preț de 60 de lei.

„Costică Acsinte continuă să trăiască azi în fiecare dintre fotografiile realizate de el. Le privim și, de fapt, îl privim pe Acsinte în ochi și în același timp vedem prin ochii lui privirile celor fotografiați de el. Devenim martorii unor fragmente de viață la care Acsinte a fost martor. Un joc al memoriei și amintirilor ce se multiplică la infinit. Amintirile lui devin, de acum, și amintirile noastre”, spune fotograful Cristian Crisbășan despre fotografiile realizate cu decenii bune în urmă. El semnează postfața ediției speciale a cărții.

Înmormîntare, 1937

Cine a fost fotograful Costică Acsinte

Evenimentul „Viața socială în fotografiile lui Costică Acsinte” găzduit de F64 aduce în fața oamenilor munca unuia dintre primii fotografi profesioniști ai României. Prin fotograf profesionist se înțelege cel care își câștigă banii necesari traiului de zi cu zi exclusiv din fotografie.

2 imagini: portrete, Amara

Fotograful Constantin C. Acsinte s-a născut pe 4 iulie 1897, în comuna Perieți din județul Ialomița, fiind al doilea din cei șapte copii ai lui Costache și Maria. Devine cunoscut sub pseudonimul Costică Acsinte, care se va regăsi pe reversul multora dintre fotografiile sale.

El a murit pe 7 ianuarie 1984, fiind înmormântat în cimitirul Bora din Slobozia. Arhiva lui Costică Acsinte, „pozar“ profesionist care vreme de peste 60 de ani, între 1916 şi începutul anilor 1980, a umplut mii de filme şi plăci fotografice cu chipuri, locuri şi evenimente din viaţa judeţului Ialomiţa, a fost recuperată în format digital de Cezar Popescu, fost jurist şi pasionat de fotografie.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele