25 apr. 2016 | 17:12

Și Dacia are probleme cu emisiile? Rezultatele unor investigatori nemți

ENTERTAINMENT
Și Dacia are probleme cu emisiile? Rezultatele unor investigatori nemți

Scandalurile privind nivelul emisiilor poluante se înmulțesc pe zi ce trece, iar o investigație realizată de o autoritate din Germania ar putea avea efecte enorme pentru mai mulți producători. 

Autoritățile din Germania au descoperit nereguli legate de nivelul emisiilor poluante la 16 mărci auto, potrivit unui anunț făcut de ministrul Transporturilor din Germania, Alexander Dobrindt.

Printre cei 16 producători suspectați de ”jocuri murdare” se numără și Dacia. Germania este a doua piață externă ca mărime pentru Dacia, după Franța.

Analiza a venit ca urmare a scandalului Voklswagen. Autoritatea germană din domeniul auto (KBA) a verificat nivelul emisiilor poluante pentru 53 de modele de autovehicule diesel, iar printre acestea s-a numărat și un autovehicul Dacia.

Din cele 53 de modele testate, 16 emit oxizi de azot (NOx) peste limitele legale și sunt echipate cu dispozitive care permit creșterea emisiilor în anumite condiții.

Totuși, spre deosebire de Volkswagen, unde inginerii montaseră dispozitive care să mintă în legătură cu nivelul noxelor, problema celor 16 modele depistate de KBA este ușor diferită.

Mai exact din cele 53 de modele testate, 16 emit oxizi de azot (NOx) peste limitele legale și sunt echipate cu dispozitive care permit creșterea emisiilor în anumite condiții. Problemele sunt legate de faptul că, la temperaturi sub un anumit nivel, sistemele de reducere a emisiilor de oxizi de azot (NOx) sunt dezactivate. Potrivit normelor europene, astfel de mecanisme sunt permise pentru evitarea accidentelor și protejarea motorului, dar există suspiciuni că producătorii auto ar profita de această posibilitate pentru a depăși nivelul legal al emisiilor.

Producătorii la care au fost descoperite nereguli sunt: Volkswagen, Audi, Mercedes, Opel, Porsche, Alfa Romeo, Chevrolet, Renault, Fiat, Hyundai, Jaguar, Jeep, Land Rover, Nissan și Suzuki.