15 feb. 2016 | 15:22

Mașina de vată de zahăr cu care pot fi create vase de sânge artificiale

ACTUALITATE
Mașina de vată de zahăr cu care pot fi create vase de sânge artificiale

Ultimele cercetări medicale ar putea fi mai „dulci” decât te-ai aștepta, la propriu. O echipă de cercetare de la Universitatea Vanderbilt folosește o mașină de vată de zahăr pentru a crea vase de sânge artificiale.

Cercetarea a fost condusă de Leon Bellan, profesor asistent de inginerie medicală la Vanderbilt. Acesta a explicat că ideea de a folosi o mașină care face vată de zahăr pentru a produce capilare artificiale i-a venit în timpul unei lecții, pe când era student. „M-am dus la Target şi am cumpărat o maşină de făcut vată de zahăr cu aproximativ 40 de dolari. S-a dovedit că aceasta poate produce fire care au aproximativ o zecime din diametrul unui fir de păr uman, cam cât ar avea un vas capilar”, a declarat Leon Bellan.

Au fost necesare cercetări amănunțite pentru a găsi o modalitate de a crea sisteme artificiale de vase capilare. În general, în ingineria tisulară sunt folosite hidrogeluri. Deși funcționează excelent cu țesuturile artificiale, nu s-au dovedit a fi cea mai bună alegere pentru combinarea cu vata de zahăr. În mod logic, vata de zahăr se dizolvă când o uzi, iar hidrogelurile sunt pe bază de apă. Soluția pe care Bellan a găsit-o a fost polimerul PNIPAM, care e insolubil la anumite temperaturi și solubil la altele. Așadar, Bellan și colegii au folosit o matriţă specială pentru gel.

Ceea ce a mai rămas de făcut era un sistem tridimensional de capilare artificiale. Bellan şi colegii săi au confirmat că acest sistem artificial a fost capabil să ţină celule în viaţă pentru mai mult de o săptămână, iar articolul a fost publicat în Advanced Healthcare Materials. Această metodă de creare a capilarelor artificiale este încă în stadiul de cercetare, dar Bellan speră că va fi utilă pentru organele artificiale. „Scopul nostru este de a crea un set de instrumente de bază, care va permite altor cercetători să folosească această abordare simplă, cu costuri reduse pentru a crea un sistemul vascular artificial necesar pentru a susţine ficatul artificial, rinichii, oasele şi alte organe”, a declarat Bellan.