05 feb. 2016 | 20:16

Google va transmite live meciul dintre inteligența sa artificială și campionul mondial la Go

ACTUALITATE
Google va transmite live meciul dintre inteligența sa artificială și campionul mondial la Go

Inteligența artificială dezvoltată de Google a reușit să-l bată, de curând, pe unul dintre maeștrii mondiali la Go, Fan Hui. Pe 9 martie, aceasta se va înfrunta cu actualul campion mondial la Go: sud-coreeanul Lee Sedol.

AlphaGo, inteligența artificială dezvoltată de Google, tocmai a învins în cinci jocuri din cinci pe unul dintre maeștrii mondiali în materie de Go. Deși această victorie este semnificativă, câștigarea premiului de campion mondial de către AlphaGo va trimite și Go-ul pe lista crescândă de jocuri unde computerele i-au devansat pe oameni definitiv. Jocuri precum șahul.

Meciul dintre AlphaGo și Lee Sedol, așadar, va fi transmis live pe YouTube din Seoul și va consta într-un premiu de un milion de dolari (pentru Lee Sedol, dacă va câștiga). Confruntarea va fi una asemănătoare cu cea prin care AlphaGo a mai trecut, constând într-un set de cinci jocuri care se vor desfășura începând cu 9 martie până pe 15 martie.

Inteligențele artificiale clasice și, mai ales, cele care s-au impus în jocul de șah de exemplu, calculau toate posibilele mișcări de pe masa de joc înainte ca adversarul să facă o mișcare. Diferența dintre AlphaGo și inteligențele artificiale vechi este că dezvoltatorii i-au programat strategii folosite în trecut de maeștrii Go, iar apoi s-au folosit de noul sistem ”adaptive learning”, sau învățat adaptiv, pentru a-l îmbunătăți. Cum a avut loc îmbunătățirea? Ca la un copil. Dezvoltatorii au jucat cu acesta suficiente jocuri încât să poată învăța toate reacțiile posibile ale adversarului și în același timp să-i ofere flexibilitatea necesară pentru a contracara mișcări surpriză.

Totuși, diferența dintre cei doi adversari este uriașă. Fan Hui, jucătorul înfrânt de AlphaGo, are rangul de ”2 dan”, pe când Lee Sedol are poziția ”stratosferică” de ”9 dan”. Așadar, e clar că provocarea este de infinit de ori mai mare.

Până recent, experții speculau că vor mai trece încă zece ani până când o inteligență artificială va bate un maestru la Go. Se pare că aceasta deja s-a întâmplat. Totuși, una e să bați un maestru de rang mic și alta e să-l bați pe campionul mondial.