06 dec. 2015 | 11:17

Un nou soft piratat te lasă să vezi plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor

ACTUALITATE
Un nou soft piratat te lasă să vezi plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor

Ceea ce era odată la îndemâna forțelor de ordine și a serviciilor secrete, acum poate intra pe mâna oricui are o cameră video la care te poți conecta printr-un IP. Un program open source de pe GitHub permite utilizatorilor să citească fără probleme, în mod automat, plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor.

Poate că nu este cunoscut în limbajul multora termenul de ”sousveillance” sau ”subveghere.” Acesta este opusul lui ”surveillance” sau ”supraveghere.” Practic subvegherea constă în capacitatea perfect legală a cetățenilor unui stat să urmărească în spațiul public alți oameni, cât și forțele de ordine. Diferența dintre cuvinte constă în faptul că forțele de ordine și statul te supervizează ” de deasupra” să nu încalci legea, în timp ce tu îl supervizezi pe acesta ”de dedesubt” așa încât să nu recurgă la abuzuri.

Poliția folosește în mod regulat echipamente și tehnologii care permit înregistrarea și detectarea plăcuțelor de înmatriculare. Aplcațiile folosite de poliție pot recunoaște 60 de plăcuțe în același timp și la nevoie pot compila liste cu numerele de înmatriculare căutate.

Aplicația OpenALPR se pare că face exact același lucru, este gratis și open-source în același timp. Deși poate fi folosită de oricine care are o cameră ce suportă redarea de materiale video MJPEG, dezvoltatorii vor să atragă astfel atenția asupra unei oferte puțin mai elaborate, dar care costă bani. Aceștia mai oferă și o versiune ”Pro”, care va costa 1000 de dolari și se va putea integra cu orice sistem deja existent de supravegere.

Deși la noi un astfel de sistem de detectare și stocare a plăcuțelor de înmatriculare nu este legiferat în vreun fel, rămâne de văzut cum ar fi gestionat în viitor, dacă ar apărea cazuri de violență, hărțuire sau răzbunare din partea unor șoferi cu probleme mentale.