11 nov. 2015 | 17:53

Primul serviciu de car sharing din România a fost lansat la Cluj

ACTUALITATE
Primul serviciu de car sharing din România a fost lansat la Cluj

Pony Car Sharing este un concept implementat de doi investitori din echipa de publicitate a agenției Marks. Ideea presupune partajarea de mașini, astfel încât să ai mobilitate de transport după ce te înregistrezi pe platforma dedicată proiectului.

Își va trebui o adresă de e-mail, apoi vei alege o parolă necesară de accesare a contului tău de membru și un cod PIN, care îti va trebui când vei deschide mașina cu aplicația de mobil. Vei putea alege și o modalitate de plată preferată (fie datele contului bancar pentru direct debit, fie un card de credit) și, bineînteles, datele din permisul de conducere. Odată creat contul de utilizator, îți vei descărca aplicația mobilă (va fi disponibilă în curând, atât în Google Play, cât și în App Store) în care te vei autentifica și localiza cea mai apropiată mașină disponibilă.

Ajuns la mașină, tot cu ajutorul aplicației, îți este asigurat accesul în mașină, pentru a o utiliza după bunul plac. Tot cu ajutorul aplicației, utilizatorul poate preda mașina într-una din parcările prevăzute. Service-ul, alimentarea, plata parcării și alte servicii necesare sunt asigurate de echipa care se ocupă de proiect.

Alimentarea cu combustibil poate fi făcută de la oricare dintre benzinăriile din rețeaua partenerului agreat, în baza unui card de alimentare păstrat într-un slot special. Dacă scoți bani din buzunarul tău pentru alimentare, primești 20 de minute gratuite de călătorie, pe care le poți folosi oricând în următoarele 30 de zile.

Toate călătoriile sunt „doar dus”, nu e cazul să te întorci cu aceeași mașină la punctul de unde ai început închirierea. Costurile sunt debitate direct din contul bancar sau de pe cardul de credit, fără depozite și garanții suplimentare.

Singurele condiții de utilizare ale mașinilor sunt acelea de a respecta regulile impuse de legislația în vigoare și cele impuse de firma care a implementat proiectul, inclusiv parcarea legală în spațiul public sau în parcările cu taxă ale primăriei.

În prezent, flota PONY Car Sharing numără 30 de mașini: 25 de mașini Volkswagen UP și cinci Smarturi, toate echipate cu un sistem de management de monitorizare și control al flotei, astfel încât poziția și orice avarie apărută pe parcurs sunt cunoscute în orice moment de către cei ce administrează serviciul. Serviciul a devenit operațional la sfârșitul lunii octombrie, în sistem înregistrându-se peste 500 de utilizatori, un minut de utilizare costând un leu, singura cheltuială a șoferilor.