21 sept. 2024 | 21:21

Cât a ajuns să coste kilogramul de vinete în magazin: “La așa preț, adio salată de vinete!” Multe gospodine nu-și mai permit să le cumpere

Utile
Cât a ajuns să coste kilogramul de vinete în magazin: “La așa preț, adio salată de vinete!” Multe gospodine nu-și mai permit să le cumpere
Cu cat se vinde kilograml de vinete acum

În ultima perioadă, prețurile la alimente au crescut semnificativ în România, iar unele dintre produsele afectate de aceste creșteri sunt vinetele. O legumă populară, mai ales toamna, vinetele au devenit un lux pentru multe gospodine. Recent, prețul unui kilogram de vinete a ajuns la 6,39 lei în magazine, o sumă considerată ridicată pentru mulți români. Acest lucru a declanșat nemulțumiri și a pus sub semnul întrebării accesibilitatea unor alimente de bază în gospodăriile din România. Inclusiv Asociația Pentru Protecția Consumatorilor din România a reacționat public.

Câți lei costă 1 kg de vinete în Carrefour

Reprezentanții APC – Asociația pentru Protecția Consumatorilor au dezvăluit pe rețelele sociale că 1 kg de vinete costă 6,39 lei la Carrefour, originea legumei fiind România și având calitatea II.

„La așa preț, adio salată de vinete!”, au scris reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România pe Facebook.

De ce s-au scumpit vinetele

Factorii care au dus la creșterea prețului la vinete sunt complecși și variați. În primul rând, unul dintre motivele majore este seceta din timpul verii. Lipsa precipitațiilor a afectat serios culturile de legume, inclusiv vinetele, iar recoltele au fost mult mai mici decât în anii anteriori. Această reducere a producției a crescut automat costurile, iar prețul la raft a devenit mai mare.

De asemenea, costurile de transport și de producție au crescut, ceea ce a dus la majorarea prețurilor în magazine. Scumpirea combustibilului, a utilităților și îngrășămintelor a avut un impact direct asupra fermierilor, care au fost nevoiți să-și mărească prețurile pentru a acoperi cheltuielile. Toți acești factori s-au cumulat, iar rezultatul a fost resimțit de cumpărători.

În plus, inflația generală din România, care a afectat aproape toate sectoarele economiei, a contribuit la scumpirea alimentelor, inclusiv a vinetelor. Creșterea prețurilor la energie și gaze naturale a pus presiune pe întregul lanț de aprovizionare, de la producători la consumatori finali.

Impactul asupra gospodinelor

Pentru gospodinele din România, vinetele sunt esențiale, mai ales toamn, când multe femei se pregătesc să conserve aceste legume pentru iarnă. Vinetele sunt folosite pentru zacuscă, salată de vinete și alte preparate tradiționale, iar gospodinele obișnuiau să cumpere vinete în cantități mari pentru a-și face provizii. Cu toate acestea, prețul actual de 6,39 lei pe kilogram a făcut ca multe dintre ele să nu-și mai permită să cumpere vinete în cantitățile dorite.

„Anul trecut, am cumpărat vinete la un preț mult mai mic și am reușit să fac zacuscă pentru toată iarna. Acum, cu prețurile acestea, nu știu dacă îmi permit să mai fac aceleași provizii,” a declarat Maria, o gospodină din București. Ea, ca și mulți alți români, resimte din plin efectele scumpirilor și este nevoită să facă ajustări în bugetul familiei.

Alternative și soluții

În fața acestor prețuri crescute, gospodinele sunt nevoite să găsească alternative. Mulți au început să cumpere vinete direct de la piețele locale, unde prețurile pot fi ușor mai mici decât în supermarketuri. Totodată, unele gospodine aleg să reducă cantitățile sau să înlocuiască vinetele cu alte legume care sunt mai accesibile.

O altă soluție pentru a face față acestor prețuri ridicate este cultivarea proprie a vinetelor. Deși nu toate gospodinele au posibilitatea de a cultiva legume, cele care au grădini sau acces la terenuri agricole aleg să-și planteze propriile vinete, economisind astfel sume importante de bani.

În același timp, unele gospodine încearcă să aștepte promoții sau reduceri sezoniere în speranța că prețurile vor scădea pe măsură ce sezonul de toamnă avansează și producția locală crește. Însă, având în vedere fluctuațiile prețurilor și condițiile meteorologice imprevizibile, nu există nicio garanție că acest lucru se va întâmpla.

Scumpirea vinetelor la 6,39 lei pe kilogram are un impact considerabil asupra gospodinelor din România, multe dintre ele nefiind în măsură să cumpere cantitățile necesare pentru proviziile de iarnă. Cauzele acestei creșteri sunt multiple, de la secetă la inflație și costuri de producție crescute. Deși soluții precum piața locală sau cultivarea proprie pot ajuta, rămâne o provocare constantă pentru români să facă față acestor schimbări economice.

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Ți-ai pierdut telefonul? Acum îl poți depista și offline. Ce pași trebuie să urmezi
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Scăpați rapid de scamele de pe hainele negre. Metode testate
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Moment critic pentru Ungaria. Viktor Orban anunță zile grele: NU cerșim!
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
ANUNȚ privind ADEVERINȚELE! TOȚI SENIORII sunt VIZAȚI
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro