09 nov. 2015 | 12:58

Google o omagiază pe Hedy Lamarr, actrița datorită căreia avem telefoane performante

FEATURE
Google o omagiază pe Hedy Lamarr, actrița datorită căreia avem telefoane performante

Astăzi, Google Doodle oferă un omagiu lui Hedy Lamarr, care și-ar sărbători astăzi a 101-a aniversare. Deși mulți îi cunosc chipul datorită faptului că a fost, cândva, numită „cea mai frumoasă femeie din lume”, ar trebui să știm că existența ei nu s-a rezumat la asta.

Dorindu-se un tribut adus carierei sale de la Hollywood, logo-ul Google are formatul unei pelicule, care captează spiritul epocii anilor 1940 prin intermediul unor ilustraţii şi afişe de film. Născută Hedwig Eva Maria Kiesler, pe 9 noiembrie 1914, la Viena, a primit primul ei rol principal la vârsta de 17 ani, într-un film german intitulat „Geld Auf Der Strasse“. Hedy Lamarr.

După o scurtă carieră în cinematografia germană, care a inclus şi o scenă controversată, în care a simulat un orgasm, în filmul „Ecstasy“ (1933), tânăra actriţă şi-a părăsit primul soţ, un colaborator la guvernelor fasciste din Germania şi Italia, mutându-se în secret la Paris. Este de menționat că orgasmul său din filmul „Ecstasy” a fost catalogat drept primul orgasm dintr-un film non-pornografic și a fost interzis inclusiv în SUA. La Paris l-a cunoscut pe Louis B. Mayer, directorul studiourilor MGM, care i-a recomandat să îşi schimbe numele şi i-a oferit un contract la Hollywood, unde a început să capete roluri importante, din anii 1930 până în anii 1950.

Cu toate acestea, Hedy Lamarr nu era doar o femeie frumoasă. Pe lângă succesul din cinematografie, a patentat o metodă tehnologică, numită „Secret Communication System“ (sistem de comunicare secretă)  în 1942, care a devenit ulterior de o importanţă crucială atât pentru siguranţa comunicaţiilor militare, cât şi pentru tehnologia telefoniei mobile. Astfel, în timpul primei sale căsătorii, Hedy Lamarr a devenit interesată de ştiinţele aplicate şi, plictisită de actorie, s-a folosit de cunoştinţele acumulate pentru a deveni inventatoarea unor tehnologii, potrivit celor de la The Independent.

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, dorind să ajute trupele americane, şi-a dat seama că bruiajul de către puterile Axei a comunicaţiilor radiofonice ale Aliaţilor ar putea fi o problemă majoră. Alături de bunul ei prieten compozitorul George Antheil, Hedy Lamarr, inspirându-se din modul de funcţionare al pianului, a inventat tehnologia denumită „modulaţie prin spectrul de răspândire cu salturi de frecvenţă“. (FHSS), care avea capacitatea de a rezolva acea problemă.

Deşi Marina americană a adoptat această tehnologie abia în anii 1960, principiile invenţiei sale sunt încorporate în zilele noastre în numeroase aparate şi dispozitive moderne, precum Wi-Fi, GPS, CDMA şi Bluetooth. Graţie acestei invenţii, numele frumoasei actrițe a fost inclus în National Inventors Hall of Fame în 2014. De asemenea, fost premiată în 1997 de către Electronic Frontier Foundation, ca fiind invenția care a stat la baza tehnologiei de comunicare cu spectru larg.