Reprezentant ONU: britanicii sunt mai supravegheați decât personajele romanului ”1984”
În urma revelațiilor făcute de Edward Snowden privind spionajul unor agenții de securitate precum NSA sau GGHQ, problema intimității și a confidențialității datelor a căpătat din ce în ce mai multă importanță.
Pe lângă creșterea în popularitate ale unor servicii precum Tor sau VPN, am văzut destui politicieni luând poziție împotriva spionajului cetățenilor.
Cea mai recentă astfel de poziție vine de la nivel înalt, mai exact de la ONU. Joseph Cannataci, recent numit în funcția de raportor pe probleme de confidențialitate, a declarat că supravegherea guvernului britanic ”o glumă proastă pe seama cetățenilor” și că situația privind confidențialitatea datelor este mai rea decât orice și-ar fi imaginat Orwell în 1984.
Potrivit The Guardian, publicație care a obținut câteva declarații de la Cannataci, ”Winston putea să se ducă la țară, sub un copac și să se aștepte să nu fie urmărit. Astăzi, în multe părți din zona rurală a Angliei sunt mai multe camere decât și-ar fi putut Orwell imagina. Așa că, în unele cazuri, situația este deja mai rea”.
Cannataci este îngrijorat și de supravegherea de rutină efectuată de companiile din online, care și-au construit modelul de business pe baza datelor utilizatorilor, el spunând că ”informațiile oamenilor au devenit noua monedă de schimb” și că, ”din păcate, majoritatea persoanelor își cedează drepturile fără să știe sau fără se gândească prea mult la asta”.
Reprezentantul ONU este profesor de drept în cadrul Universității din Malta și nu folosește nici Facebook nici Twitter. Slujba lui este să verifice politicile de supraveghere digitală adoptate de guverne, colectarea datelor personale, dar și să identifice activitățile care dăunează protecției intimității fără să aibă justificare.
În cadrul interviului acordat The Guardian, el spune că ”lumea are nevoie de o <Convenție de la Geneva> adaptată Internetului” pentru a combate supravegherea digitală și pentru a ține datele cetățenilor în siguranță. El este conștient că Edward Snowed va fi ”privit ca un trădător de unii și ca un erou de către alții”, dar crede că informațiile făcute publice de el sunt foarte importante deoarece au confirmat ce credeau multe persoane care lucrează în domeniul confidențialității informațiilor și a demonstrat că supravegherea guvernelor a scăpat de sub control.