23 aug. 2015 | 13:44

Peste 15.000 de persoane, arestate în China pentru că ”au pus în pericol securitatea Internetului”

ACTUALITATE
Peste 15.000 de persoane, arestate în China pentru că ”au pus în pericol securitatea Internetului”

China este una dintre cele mai ostile țări când vine vorba de libertatea de exprimare, iar regulile stricte privind Internetul sunt faimoase în întreaga lume. Acele reguli tocmai au devenit și mai ostile față de cetățeni.

Cel puțin asta putem presupune citind cel mai nou anunț al guvernului. Aparent, 15.000 de persoane au fost puse în închisoare pentru infracțiuni care ”au pus în pericol siguranța Internetului”. Polițiștii au investigat 7.400 de cazuri de criminalitate informatică, se arată într-un comunicat al Ministerului de Securitate Publică. Nu se știe pe ce perioadă s-au făcut arestările, dar se face referire la un caz din luna decembrie a anului trecut.

Se pare că aceste măsuri vor continua să se înăsprească, având în vedere că luna trecută guvernul a lansat un program de șase luni numit ”Curățarea Internetului”. Campania se va concentra și pe rezolvarea cazurilor mari și pe distrugerea găștilor online. Totuși, ”Curățarea Internetului” s-a axat, până acum, pe închiderea site-urilor care oferă ”informații ilegale și dăunătoare” alături de reclame la pornografie, explozibili, arme și jocuri de noroc. În total, poliția investighează 66.000 de astfel de site-uri.

De când a venit la președinție, Xi Jinping a crescut treptat controlul asupra Internetului, lucru pe care Partidul Comunist îl consideră foarte important. China are cea mai sofisticată rețea de cenzură online, cunoscută global sub numele de Marele Zid de Foc Chinezesc.