18 aug. 2015 | 17:10

Experimentul care poate explica faptele unui criminal în serie

ȘTIINȚĂ
Experimentul care poate explica faptele unui criminal în serie

În universităţile americane este o practică obişnuită ca studenţii din anul I să participe la diferite studii pe care le realizează colegii lor din anii terminali pentru lucrarea de licenţă.

Ted Kaczynski a participat la un astfel de studiu. Cercetarea a fost una atât de extremă, încât este posibil să fi contribuit la formarea viziunii despre lume a omului care mai târziu avea să construiască 16 bombe, omorând trei oameni şi rănind 23.

În 1959, tânărul Kaczynski era student în primul an la Harvard. El absolvise liceul la 15 ani şi se înrolase la una dintre cele mai prestigioase universităţii din Ivy League la o vârstă la care cei mai mulţi adolescenţi învaţă pentru permisul auto, scriu cei de la Mental Floss. Cel care avea să fie cunoscut în toată lumea drept Unabomber a fost recrutat atunci pentru un experiment psihologic realizat de renumitul specialist Henry A. Murray. Experimentul a durat trei ani.

Kaczynski şi alţi 21 de studenţi au fost rugaţi să îşi dezvolte o filosofie personală despre viață. Ei trebuiau să îşi apere această filosofie în faţa altui coleg. Se pare, însă, că discursurile nu au fost cele mai echilibrate. Când participau la aceste sesiuni de argumentare, tinerii erau conectaţi la electrozi, aşezaţi în faţa unei oglinzi şi supuşi unor lumini puternice şi calde.

Ideile nu erau dezbătute în realitate cu un coleg, ci cu un student la Drept a cărui sarcină era să demonteze orice idee. Sesiunea era înregistrată, iar participanţii erau nevoiţi să o urmărească încă o dată. Chiar şi Murray a descris acest experiment drept ”vehement, zdrobitor şi abuziv la adresa persoanei”. Profesorul lucrase înainte cu serviciile secrete americane, antrenând spioni să reziste tehnicilor de interogare folosite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Există vreo corelație între faptul că Unabomber și-a văzut fiecare valoare și noțiune morală demontată și agresivitatea de care a dat dovadă ulterior? S-a petrecut în creierul său ceva atât de dramatic în acel moment, încât să genereze un astfel de efect? Răspunsul nu este clar, iar rezultatele experimentului au fost distruse.