03 aug. 2015 | 12:58

Cum îți influențează genele moștenite inteligența și notele la examene

ACTUALITATE
Cum îți influențează genele moștenite inteligența și notele la examene

Știm că genele joacă un rol important în cât de bine ne descurcăm la școală, dar explicația este legată strict de inteligență, sau există și alți factori care contribuie?

Un nou publicat în Nature Scientific Reports, făcut la scară mare și care a implicat atât gemeni, cât și persoane fără legătură între ele, a scos la iveală faptul că genele contribuie la succesul în domenii variate de cunoaștere și de studiu, de la matematică la artă. De asemenea, se pare că atât nivelul de inteligență, cât și sănătatea mentală, personalitate și motivația au o implicație genetică mare.

Studiile pe gemeni sunt folosite mult în genetica comportamentală, pentru că sunt o metodă foarte bună de a separa efectele genelor și cele ale mediului. Atât gemenii identici, cât și cei non-identici împărtășesc mediul, dar gemenii identici au un genom mult mai asemănător. Dacă aceștia demonstrează rezultate mai apropiate în ceea ce privește rezultatele școlare, este mai clar că genele sunt responsabile într-o măsură destul de mare, potrivit Ars Technica.

Desigur, și această metodă are criticile ei, dar autorii studiului recent și-au susținut rezultatele și cu teste asupra indivizilor care nu au nicio legătură de sânge. Au folosit 2.245 de perechi de gemeni identici, 4.071 de perechi de gemeni non-identici și 7.432 de oameni fără legături pentru a explora efectul genetic și al mediului.

În ceea ce privește gemenii monozigoți, factorii genetici explică între 54 și 65% din rezultatele testelor, iar mediul înconjurător undeva între 14 și 21%. Așadar, factorilor individuali le-au rămas între 14 și 32 de procente. De asemenea, în cazul științelor exacte, se pare că impactul genetic a fost mai mare.

efectul genelor

De asemenea, rezultatele examenelor au fost strânse legate de IQ, așa că cercetătorii au vrut să vadă în ce măsură contează acesta. Au descoperit modele asemănătoare, dar se pare că alți factori, precum sănătatea, personalitatea și motivația au contat între 45 și 58%.

Moștenirea genetică în ceea ce privește inteligența e un subiect sensibil, pentru ar putea fi un argument pentru a investi în continuare puțin pentru educația copiilor din familii defavorizate. Studiul acesta, precum multe altele, indică într-adevăr o importanță considerabilă a eredității, dar rolul mediului este mai important și face diferența.

În cazul educației, în țările în care fiecare primește aproximativ același nivel și are condiții aproximativ identice de trai, obiceiurile și trăsăturile moștenite vor fi mai importante. Atunci când unii primesc educație excelentă, iar alții primesc una la standarde joase, „nutriția” educațională va juca un rol fundamental în înălțimea academică pe care o poate atinge fiecare, chiar mai mult decât genele moștenite.