31 iul. 2015 | 06:55

Mozilla critică agresiv politicile Microsoft din Windows 10

ACTUALITATE
Mozilla critică agresiv politicile Microsoft din Windows 10

Aţi crezut pentru un moment că toată lumea este încântată de Windows 10? CEO-ul Mozilla s-ar putea să vă convingă de ce nu este chiar aşa.

Era doar o chestiune de timp până la apariţia primelor persoane importante care critică politicile Microsoft implementate adânc în Windows 10. La mai puţin de 24 de ore de la lansarea oficială a noului sistem de operare, Chris Beard – CEO-ul Mozilla a făcut o declaraţie destul de acidă pe marginea SO-ului. E vorba de o scrisoare deschisă publicată pe blogul oficial Mozilla în care sunt detaliate nişte argumente destul de pertinente vizavi de greşelile pe care Microsoft le-a făcut în Windows 10.

Aparent, Beard este nemulţumit de modul în care gigantul din Redmond a anulat drepturile utilizatorilor de a alege sau de a controla modul în care se desfăşoară experienţa de navigare online şi nu numai, anulând ,,orice urmă de progres semnificativ„. Totul a pornit de la efortul pe care l-a făcut Microsoft pentru a vă invita să folosiţi Microsoft Edge, noul browser de internet preinstalat în Windows 10 pentru o nouă experienţă online.

Deşi în teorie este tehnic posibil să modificaţi browserul implicit de internet şi alte câteva particularităţi legate de aplicaţii pe care le aveţi ca implicite pentru anumite activităţi sau tipuri de fişiere, procesul este destul de laborios şi implică un efort semnificativ din partea utilizatorului. Dacă acesta din urmă este mai atehnic, întreaga operaţiune poate fi clasificată ca fiind imposibilă.

Concluzia scrisorii este una previzibilă, deşi un pic tristă. ,,Uneori suntem părtaşi la un progres semnificativ, în care produsele destinate consumatorilor respectă libertatea individuală şi alegerile utilizatorilor. Cu toate acestea, odată cu lansarea Windows 10, suntem dezamăgiţi de pasul semnificativ înapoi făcut de Microsoft. Este de neînţeles să vezi că, după aproape 15 ani de progres stimulat de o intervenţie guvernamentală semnificativă, în Windows 10 posibilitatea de alegere a utilizatorilor a fost eliminată complet.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele